Hlavní obsah

Tancovačka skončila dvěma pobodanými, útočníkovi hrozí 20 let

Právo, Petr Kozelka
Brno

Banální strkanice na jedné z venkovských tancovaček v obci na Brněnsku skončila málem tragédií. Do sebe se tam pustili čtyři muži, z nichž jeden nakonec vytáhl nůž a podle vyšetřovatelů dva soky pobodal. Na lavici obžalovaných ve čtvrtek usedl šestadvacetiletý Martin Novotný, kterému za pokus o dvojnásobnou vraždu hrozí až 20 let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Martin Novotný se před soudem hájil s tím, že se jen bránil útoku.

Článek

Státní zástupce je přesvědčen, že Novotný nejprve nožem napadl mladého muže, kterému ostří přiložil na krk a pak jej bodl do hrudníku, načež bodl do břicha a lýtka dalšího muže, který spěchal raněnému na pomoc. „Věděl, že může zasáhnout životně důležité orgány,“ měl jasno žalobce.

Celé to skončilo tím, že kamarád porazil Novotného na zem a pak se odplazil celý od krve.
napadený

Sám Novotný ale tvrdí, že osudné noci na začátku loňského června se jen bránil útoku opilých rváčů. „Byli jsme na zábavě a jeden chlap tam osahával kamarádovu sestru. Kamarád mu proto řekl, ať toho nechá, jenže on začal být agresivní. Začal se na mě tlačit s tím, co mám za problém. Chtěl jsem ho odtlačit, ale nešlo to, tak jsem vytáhl nůž, abych ho varoval. Místo toho jsem dostal ránu, až se mi zatmělo před očima,“ popsal ze svého pohledu útok Novotný.

Souboj to byl na první pohled nerovný, protože drobný Novotný stál proti nepoměrně mohutnějšímu soupeři, který podle svých slov váží 120 kilo, přivydělává si jako vyhazovač a v zaměstnání „zvedá těžké kusy“.

Bodnutí necítil

Do rvačky se poté na každé straně zapojil ještě jeden člověk.

„Žádné bodnutí jsem necítil, zjistil jsem až potom, že jsem zraněný. Celé to skončilo tím, že kamarád porazil Novotného na zem a pak se odplazil celý od krve,“ vypověděl první napadený, který měl v sobě v době incidentu deset piv. Jeho kamarád, kterého měl Novotný bodnout do nohy, nadýchal 2,7 promile.

Soudce jednání odročil kvůli výslechu znalců a dalších svědků, kteří by měli pomoci rozklíčovat, kdo rvačku začal a jak vlastně probíhala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám