Hlavní obsah

Třináct let stará vražda číšníka je u soudu, ubodat jej měl jeho známý

– Zlín
Právo, ČTK, Aleš Fuksa

Vražda mladého číšníka z Jižních Svahů ve Zlíně, která se stala na konci roku 2001, se dostala před soud. Speciální policejní tým Tempus, zabývající se odloženými případy, dohnal do soudní síně třiačtyřicetiletého Jana Prokopa ze Zlína. Pokud ho soud uzná vinným, hrozí mu podle zákona platného v době vraždy až výjimečný trest.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný Jan Prokop v soudní síni

Článek

Obžaloba jej viní z toho, že 5. prosince 2001 brutálně ubodal osmnáctiletého číšníka Ondřeje H. v restauraci U Jelínka. Prokop však vinu odmítl, i když byl v osudné ráno v restauraci jako jeden z posledních hostů a s osmnáctiletým, čerstvě vyučeným číšníkem hrál v noci šipky a kulečník.

„To, co je uvedeno v obžalobě, není pravda,“ hájil se Prokop. Číšníka prý znal, tykali si, půjčovali si cédéčka a počítačové hry. „Byli jsme v pohodě,“ dodal obžalovaný.

Policie ho dopadla loni v červnu poté, co se k případu vrátil tým Tempus. Momentálně je ve vazbě. Kriminalisté tehdy vyslechli Prokopovu bývalou přítelkyni a jeho bratra. Oba vloni dvanáct let po vraždě vypověděli, že u Prokopa viděli zakrvácenou světlou bundu.

Bunda od krve

„Vzbudil mě hluk, šramot, bylo kolem páté až šesté ráno. Šla jsem z obýváku na záchod. Prokop byl na chodbě. Na těle byl od krve, flek měl asi deseticentimetrový na prsou. Říkal mi, ať vypadnu a jdu spát,“ uvedla expřítelkyně.

V bytě se svou družkou Prokop dlouho nepobyl. Ráno po vraždě odešel do nedalekých Malenovic za svou matkou a bratrem. Jeho o pět let mladší bratr si u soudu vzpomněl, že po něm chtěl v ten den jeho bundu, kterou si občas půjčoval. „Honza mi ale řekl, že už ji nemá. Odešel jsem do předsíně a tam jsem ji spatřil v igelitové tašce. Byly tam i boty. Bunda byla od krve. Boty byly cítit potem, byly nošené,“ poznamenal bratr obžalovaného muže.

Prokop podle státního zástupce Romana Kafky vraždil kvůli zisku. Podle něj si odnesl peníze, cigarety a doutníky, alkohol i mobilní telefony. Provozovateli restaurace vznikla škoda přes 28 000 korun. Podle Kafky byla vražda navíc spáchána zvlášť surovým a trýznivým způsobem.

Našla ho uklízečka

Mrtvého mladíka tehdy našla za barem žena, která přišla do hospody U Jelínka uklízet. Pachatele se v roce 2001 kriminalistům najít nepodařilo, neměli dostatek důkazů k zahájení trestního stíhání. Prokop byl přitom již před lety mezi podezřelými. Policie ho začala stíhat díky novým poznatkům. Muž byl v restauraci jako host a zdržel se v ní do pozdních hodin.

Vrah číšníka zabil čtrnácti bodnými ranami do horní poloviny těla, hlavy a krku. Mladík neměl šanci se ubránit. Podle Kafky byl po útoku, který trval asi pět minut, při vědomí, vnímal bolest i blížící se smrt.

Podle policie byl obviněný v minulosti desetkrát trestán za majetkovou i násilnou trestnou činnost. Pobíral invalidní důchod, pracoval příležitostně načerno a často pil alkohol. Pohyboval se po celém Zlíně, policie ho loni hledala 19 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám