Hlavní obsah

Policie evakuovala v Opavě stovky lidí kvůli nalezené munici

– Opava • Aktualizováno
Právo, den

Zhruba na čtyři hodiny bylo v pondělí odpoledne evakuováno kolem sedmi stovek lidí z Opavy-Kateřinek. Důvodem byla nevybuchlá německá letecká puma, kterou dělníci našli při výkopových pracích. Pyrotechnici ji po 21.30 deaktivovali. V Kateřinkách je největší sídliště v Opavě, žije tam asi 16 tisíc lidí.

Foto: Petr Nový, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nález munice nám byl nahlášen v pondělí mezi 15. a 16. hodinou. Pyrotechnici už jsou na místě a zjišťují, zda se dá převézt, nebo se musí zneškodnit na místě,“ sdělila krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Munice byla nalezena v hustě osídlené oblasti, kde jsou také obchody a projíždí tam městská hromadná doprava.

"S ohledem na nutnost zajistit bezpečí lidí proto (policisté) okamžitě uzavřeli prostor v perimetru několika set metrů a začali s evakuací," řekla Štětínská. V některých místech musela být rovněž omezena doprava.

V Moravskoslezském kraji evakuovali kvůli nálezu bomb z druhé světové války stovky lidí například začátkem loňského listopadu, kdy při pracích v Dolní Lutyni na Karvinsku objevil bagrista krátce po sobě dvě letecké pumy. V obou případech nejspíše sovětskou leteckou munici odvezli policejní pyrotechnici.

V Opavě evakuovali kvůli nálezu bomby z druhé světové války asi 400 lidí v listopadu 2013. Jednu z největších evakuací ze stejného důvodu nařídila policie v červenci 2011, dotkla se až 3500 lidí. Tehdy našli dělníci při výkopových pracích mezi obchodním centrem Nisa a obchodním domem Sconto v Liberci leteckou pumu, která by mohla ohrozit lidi až do vzdálenosti jednoho kilometru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám