Hlavní obsah

Důchodce podezřelý z týrání zvířat

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OPAVA

Děsivý pohled se v úterý odpoledne naskytl veterináři, starostovi obce a policistům na zahradě jednoho z domků v Ludgeřovicích na Opavsku. Na řetězu uvázaný vychrtlý pes seděl nešťastně ve vlastních výkalech, nikde v okolí miska s vodou nebo potravou. O kus dále visela za zadní nohu uvázaná mršina německého ovčáka.

Článek

Zřejmě potkani už zvířeti ohlodali hlavu. Ze sklepa se ozývali další psi a přes okno domu bylo zřejmé, že na záchodě se trápí hejno holubů.

"Je to jako ve středověku. Něco podobného jsem už dlouho neviděl," konstatoval zvěrolékař Jan Nytra z Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat. Majitelem domku na ulici Nad nádražím je 70letý muž a jak se sousedé shodli, jde o velkého podivína.

Na kruté poměry upozornil muž z Ostravy, který důchodci přes rodiče věnoval štěně. Jenže vzápětí se dozvěděl, jaká pověst ho předchází, pejska vzal zpět a o zvířecím koncentráku napsal na spolek i ludgeřovický obecní úřad.

"Požádali jsme policii o asistenci. To, co jsem viděl, předčilo i nejhorší očekávání," povzdychl si starosta Petr Kolarz (SNK). Úředníci odvedli dva psy do obecních kotců. Okamžitě se hnali k miskám s krmením a vodou.

Z domu se linul zápach

"Šedesát let chovám zvířata a nikdy mne nemuseli kontrolovat. Budu protestovat," láteřil viditelně zanedbaný starý muž. Když otevřel vchodové dveře do domu, vyvanul se omračující smrad. "Dovnitř vás ale nepustím," zastoupil všem schody.

"Nic se nedá dělat, musíme mít úřední povolení ke vstupu do domu. Už nyní ale zvažuji, že podáme trestní oznámení za týrání zvířat," poznamenal starosta a doplnil jej veterinář Nytra: "V úvahu připadá i obecné ohrožení. Vždyť tlející mršina může rozšířit nákazu."

Pro mrtvého psa si večer měla přijet kafilérie a odborníci provedou pitvu, aby zjistili příčinu smrti.

Sousedé mají z muže strach

Sousedé zvědavě pokukovali, ale říci, co si o sousedovi myslí, se většinou obávali. "Je dost mstivý, musela bych se odstěhovat," podotkla starší žena.

Pak se však další z obyvatel ulice rozpovídali: "Asi před čtyřmi roky mu zemřela manželka a jde to s ním z kopce. Do domku nepustí ani rodinu," vykládali.

Mladá sousedka se pak zeptala: "Asi před týdnem ve dvoře hrozně štěkal německý ovčák a už je dlouho klid. Neviděli jste ho tam?" Když se dozvěděla, že skončil uvázaný za zadní nohu, zhrozila se: "To snad ani nemůže být pravda."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám