Hlavní obsah

Bývalý kandidát na prezidenta ČSFR dostal šest let vězení za obchod s padělanými obrazy

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Bývalý kandidát na prezidenta ČSFR z roku 1992 Jiří Včelař Kotas, který byl spolu s obchodníkem Miroslavem Simonem obžalován z pokusu o gigantický podvod s padělanými obrazy, se po mnoha letech dočkal rozsudku. Muže, který nyní žije v Kanadě, poslal ve čtvrtek ostravský krajský soud na šest let do vězení. Stejný čas stráví ve vězení také Simon.

Foto: Aleš Honus, Právo

Miroslav Simon (na snímku z roku 2014 se svou obhájkyní) znovu stanul před ostravským krajským soudem. Druhý obžalovaný, Jiří Včelař Kotas, se jednání neúčastní a pobývá v Kanadě.

Článek

Na rozsudek obžalovaní čekali od roku 2011, kdy se kauzou začal soud zabývat. Soudce, který měl případ na starost, ale krátce před očekávaným verdiktem loni zemřel. Vleklou kauzu dostala na starost jeho kolegyně, která musela celý proces včetně výslechů svědků a znalců zopakovat.

Soudkyně neuvěřila obhajobě, podle které obchodníci netušili, že prodávají falza. Oba se hájili, že měli k dispozici i odborné posudky. Jenže posudky se netýkaly pravosti obrazu a jejich autoři buď nebyli zapsáni v seznamu znalců, nebo neměli aprobaci pro stanovování pravosti.

„Museli mít minimálně pochybnost o jejich pravosti,“ řekla soudkyně s tím, že bylo na obžalovaných, aby si posudek o pravosti nechali vypracovat u znalců, kteří jsou k tomu opravdu určení. To ale neučinili.  

Nestačím se divit, co náš soud dokáže vyplodit. Byl to normální obchod
odsouzený Simon

Miroslav Simon a Jiří Včelař Kotas podle obžaloby nabízeli v roce 2009 v ostravské galerii Chagall šest padělaných obrazů Marka Chagalla, Vasilije Kandinského a dalších malířů. Majitel galerie ale na schůzce na první pohled poznal, že jsou to padělky. Případem se tedy začala zabývat policie.

Podle státního zástupce Dušana Táborského je hodnota obrazů, které Kotas a Simon v Ostravě nabízeli, téměř nulová. „Máme znalecký posudek Národní galerie, který říká, že cena představuje hodnotu rámu, oleje a plátna,“ řekl žalobce.

Miroslav Simon během hlavního líčení tvrdil, že je zcela nevinen. Vůbec prý neměl tušení o tom, že obrazy jsou falza. Podobně se vyjadřoval i Jiří Včelař Kotas, který se soudu neúčastnil. Žije totiž v Kanadě a byl na něj vydán i zatykač.

Simon se proti rozsudku okamžitě odvolal. „Nestačím se divit, co náš soud dokáže vyplodit. Byl to normální obchod. Obrazy jsme nabídli zájemci s tím, aby si přizval svého znalce, a my jsme se tomu nebránili. Tak jakýpak podvod,“ konstatoval odsouzený při odchodu ze soudní síně. 

Naletěl i Ransdorf

Obrazy, které dvojice v Ostravě nabízela, pocházely z padělatelské dílny v západních Čechách. V této souvislosti bylo obviněno i několik dalších členů této organizované skupiny včetně malířky Lenky Sýkorové, která padělky vyráběla. Tuto část kauzy projednává samostatně soud v Plzni. [celá zpráva]

Podvodníkům, kteří jsou souzeni v Plzni, před šesti lety naletěl i známý komunistický politik a europoslanec Miloslav Ransdorf, který je exspolužákem Kotase. Ten za Ransdorfem tehdy přišel s tím, jestli nechce koupit sbírku uměleckých děl světově známých malířů za zlomek jejich hodnoty. Nabídka komunistického europoslance velmi zaujala.

Do kšeftu za více než deset miliónů korun s vidinou několikanásobného zisku při dalším prodeji zapojil Ransdorf ještě několik svých známých a společně zaplatili miliónovou zálohu. Nakonec nezískali žádné obrazy a přišli i o peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám