Hlavní obsah

Státní zástupce žádá pro útočníky na Hrůzu až sedm let vězení

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Závěrečnými návrhy pokračoval ve čtvrtek proces s aktéry loňského útoku v ostravské Stodolní ulici, po němž skončil zpěvák Michal Hrůza s těžkým zraněním v nemocnici. Pro Nikose Agoratsiose, jenž bitku vyprovokoval, žádá státní zástupce podmínku se zákazem pití alkoholu, pro druhého útočníka Patrika Kaifáše, který Hrůzu srazil pěstí k zemi, žádá pět až sedm let vězení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Mladíci přicházejí k soudu vlevo Nikos Agoratsios a Patrik Kaifáš

Článek

Obžalovanému Kaifášovi hrozil trest od pěti do dvanácti let, státní zástupce ve své závěrečné řeči žádal vynesení trestu na samotné dolní hranici nebo v jeho první čtvrtině. V případě Agoratsiose žádá žalobce jen podmínku, ovšem po vynesení rozsudku ještě zváží, zda není na místě trestní stíhání tohoto obžalovaného pro trestný čin křivého svědectví, protože ve své výpovědi nepřímo obvinil vyšetřujícího kriminalistu z nátlaku.

Rozsudek by měl padnou příští týden v úterý.

Hlavní líčení potvrdilo v plném rozsahu výsledky policejního vyšetřování, podle kterého nešlo o brutální útok, jak zpočátku spekulovala média, ale pouze o jednu facku a jednu ránu pěstí, po které zpěvák upadl hlavou na zem a udeřil se tak nešťastně, že utrpěl vážné poranění mozku.

Státní zástupce popisuje okolnosti útokuVideo: Aleš Honus, Právo

Michal Hrůza, který se vyskytl v nepravý čas na nepravém místě, se snažil přivolat hlídku policie, protože se dva opilí mladíci na ulici prali a obtěžovali další kolemjdoucí. To mladíky natolik rozzlobilo, že Agoratsios udeřil Michala Hrůzu do obličeje otevřenou dlaní. Zpěvák po úderu zůstal stát a pouze poodstoupil. Pak opět pohrozil přivoláním policie, načež druhý mladík, Patrik Kaifáš, k němu přistoupil, jednou rukou ho přidržel za oděv a druhou rukou sevřenou v pěst ho udeřil do obličeje.

„V důsledku toho poškozený upadl zády na chodník a byla mu způsobena těžká zranění,“ řekl státní zástupce David Bartoš. Útočníci z místa činu utekli, náhodní svědci pak zavolali záchranku.

Mluvčí Krajského soudu v Ostravě k případu Michala HrůzyVideo: Aleš Honus, Právo

Michal Hrůza po útoku utrpěl mimo jiné vážné poranění hlavy, kvůli úrazu byl v umělém spánku a podstoupil i náročnou operaci. Ze svých zranění se zotavuje dodnes. V posledních týdnech už začal znovu koncertovat.

Zpěvák ostravský proces nesleduje, státní zástupce ani nepožadoval jeho výslech. Stejně se zachovali i obhájci obžalovaných. Hrůzův výslech by byl zbytečný – podle svých slov si na incident vůbec nepamatuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám