Hlavní obsah

Soud snížil trest silničnímu pirátovi z pražského Karlova náměstí

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Martin Ondrouch (26), známý také jako pirát z Karlova náměstí, si za loňskou honičku s policií centrem Prahy odsedí ve vězení šest let. Ve čtvrtek mu trest o rok snížil Vrchní soud v Praze. Zároveň mu zakázal na deset let řídit. Rozsudek je pravomocný.

Pirát silnic Ondrouch si odnesl od Vrchního soudu mírnější trestVideo: Novinky

 
Článek

„Takováto jízda automobilem je způsobilá vyvolat stav obecného nebezpečí ve smyslu obecného ohrožení,“ řekl předseda odvolacího senátu Vladimír Vočka.

Proti rozsudku se odvolalo jak státní zastupitelství, tak i Ondrouch.

Státní zástupce požadoval zpřísnění právní kvalifikace. „Svou vysoce nebezpečnou jízdou ohrozil několik chodců a pokoušel se najet na tramvajový ostrůvek. Čin by měl být správně kvalifikován jako pokus obecného ohrožení s pokusem o těžkou újmu na zdraví na dvou osobách,“ uvedl státní zástupce. Pokud by tuto kvalifikaci uznal i soud, hrozilo by Ondrouchovi až patnáct let za mřížemi.

„Zde jsme se neztotožnili s právními námitkami, tam musí ten přitěžující následek skutečně nastat,“ řekl Vočka. Oba policisté byli zraněni lehce,  Ondrouch se srážce snažil vyhnout.

Soud s Martinem OndrouchemVideo: Novinky

Ondrouchův právník František Výmola kvalifikaci obecného ohrožení odmítl a zpochybnil i některé znalecké posudky. „I samotná rychlost 110 km/h, konstatovaná soudem, je podle jednoho z posudků nereálná a není podložena jakýmikoliv důkazy. V těch úzkých ulicích by takové rychlosti nedosáhl, to jenom k té rychlosti, kterou městský soud bral za bernou minci, že se po celou dobu pohyboval touto rychlostí,“ prohlásil Výmola.

Svého jednání hluboce lituji a chtěl bych se všem omluvit
obžalovaný Ondrouch

Rovněž odmítl pokus o těžkou újmu na zdraví nabouraných policistů. „Ta škoda na autě byla minimální, akorát přední haubna a blatník, nebyl poškozený chladič ani vnitřní agregáty, úmysl nebyl narazit do policistů, ale vyhnout se jim. Odmítáme, že zde byl úmysl způsobit jakoukoliv újmu, ale intenzívní brzdění, snaha se vyhnout,“ prohlásil Ondrouchův advokát s tím, že odvolacímu soudu navrhl vrátit případ zpět k novému projednání.

„Svého jednání hluboce lituji a chtěl bych se všem omluvit,“ uvedl nakonec sám Ondrouch.

Městský soud v Praze Ondrouchovi letos v lednu uložil úhrnný sedmiletý trest za pokus o obecné ohrožení a násilí na úřední osobě. Současně Ondrouch také obdržel pětiletý zákaz řízení.

Šestadvacetiletý řidič z Prostějova ujížděl loni v únoru ulicemi Prahy před policií, která ho chtěla zastavit kvůli kradeným SPZ, jež měl na svém autě.

Srážka policistů s ujíždějícím autem na Karlově náměstíVideo: Policie ČR

Ondrouch zastavil až nárazem do policejního auta na Karlově náměstí, přičemž zranil sebe a dva policisty v autě. Podle obžaloby se hnal Prahou až 150kilometrovou rychlostí. Ondrouch se hájil tím, že tak rychle nejel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám