Hlavní obsah

V Hlučíně na Opavsku hořel nelegální dřevařský závod

– Opava • Aktualizováno
Právo, plk

Téměř 20 hasičských jednotek likvidovalo od středečního odpoledne požár dřevařského závodu v Hlučíně na Opavsku. Požár vznikl v areálu pražské společnosti Krijk Invest, která v Hlučíně provozuje průmyslovou dřevovýrobu bez povolení. Od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) dostala firma půlmiliónovou pokutu za znečištění ovzduší.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Rozsáhlý požár dřevařského závodu v Hlučíně

Článek

Ve skladu dřeva a výrobně začalo hořet před 16. hodinou, bojovat s ohněm vyrazili profesionální i dobrovolní hasiči ze širokého okolí. „Je to požár velkého rozsahu, vyhlásili jsme třetí stupeň poplachu,“ sdělil mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín. Požár se podařilo dostat pod kontrolu zhruba v půl osmé večer.

„Jeden hasič se při zákroku lehce zranil,“ doplnil s tím, že odhadnout, kdy bude požár zlikvidován, nelze. „Válčíme s tím a ještě budeme. Hasiči ale budou na místě minimálně do čtvrtečního rána, protože i když se to uhasí, tak minimálně do rána bude dohlídka požářiště,“ uvedl v podvečer mluvčí.

Hašení komplikoval nedostatek vody, tu museli hasiči dovážet ze dvou míst.

Dřevovýroba nemá povolení

KRIJK Invest provozuje v Hlučíně dva zdroje znečišťující ovzduší, jedním je kotelna, která vytápí areál a technologie, a druhý využívá na průmyslové zpracování dřeva. „Provozovna byla předmětem opakovaných stížností občanů z přilehlé bytové zástavby na obtěžování spadem pilin a dřevného prachu,“ uvedla po udělení pokuty mluvčí ČIŽP Radka Burketová.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Závod v Hlučíně nemá podle inspekce povolení k provozu

Podle ředitele ČIŽP Erika Geusse chtěli inspektoři po provozovateli vymáhat minimalizaci dopadů provozu technologie na životní prostředí podle zákona o ochraně ovzduší. „Zjistili ale, že společnosti vůbec nebylo povolení k provozu vydáno. Je až neuvěřitelně drzé znečišťovat životní prostředí bez povolení, které má právě emise redukovat,“ poznamenal s tím, že kontrola navíc zjistila, že společnost oba zdroje stále provozuje.

Oblastní inspektorát ČIŽP v Ostravě proto uložil firmě pokutu 500 tisíc korun, se společností navíc vede správní řízení ve věci zastavení provozu obou stacionárních zdrojů, které znečišťují ovzduší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám