Hlavní obsah

Útok šroubovákem policisté zveličili, invalida odešel od soudu s podmínkou

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

S napřaženou rukou svírající šroubovák zaútočil na policisty. Tak popisovala obžaloba chování 58letého invalidního důchodce Václava Schneidera z Plzně, na kterého poštval strážce zákona jeho soused kvůli vzájemným sporům.

Foto: Novinky/Právo

Článek

Schneiderovi hrozilo až šest let vězení právě s ohledem na to, že šroubovák měl proti úředním osobám použít jako zbraň. Soud mu dal nakonec tříměsíční podmínku s tím, že útok šroubovákem policisté zveličili.

„Nic takového se neprokázalo,“ uvedl v úterý při odůvodnění rozsudku předseda senátu Josef Prach. Podle něho si ale Schneider trest zasloužil za to, že nerespektoval výzvy policistů, dostal se s nimi do strkanice, při které jednoho z nich narazil na zeď a druhému ohnul služební odznak. Během zákroku pak sám skončil na zemi v poutech.

Zásah policisté provedli v domě, v němž jsou tři byty. Dva patří Schneiderově rodině a ve třetím bydlí Jiří Šampalík. Mezi nimi už delší panují sousedské spory. V listopadu 2013 zalarmoval Šampalík policii s tím, že Schneider v domě každý druhý den smrdí ředidlem a že si myslí, že ho čuchá. Když policisté přijeli na místo, Šampalík je dovedl ke Schneiderově kutilské dílničce, odkud zápach vycházel.

Ne že by policisté přímo lhali, ten šroubovák tam v ruce byl, ale mohli zveličit jeho úlohu, aby ospravedlnili poměrně tvrdý zákrok
soudce Josef Prach

„Slyšel jsem ránu a vzápětí se rozletěly dveře. Vmžiku byl u mě policista a křičel něco v tom smyslu, jako co tady smrdí. Snažil jsem se ho vystrčit ven, chvilku jsme se přetahovali. Přitom mi srazil z nosu brýle a rozšlapal krabici s plastikovými modely,“ popsal začátek konfliktu Schneider, který je už deset let v invalidním důchodu kvůli neuróze, kvůli níž trpí úzkostí a musí brát uklidňující léky.

„Vtom druhý policista zařval, že držím šroubovák, který jsem opravdu měl v ruce, jak jsem spojoval kabely svorkovnicí,“ pokračoval obžalovaný. Policistu vytlačil z dílničky na chodbu, kde potom skončil složený na zemi a dostal i želízka.

Za vším je prý soused

„Říkal jsem jim, co blbnou. Vtom jsem uviděl na schodech souseda, jak se mi pošklebuje a k tomu si ještě neodpustil posměšné průpovídky. Hned mi bylo jasné, že policajty na mě poslal on. Už mi tím v minulosti vyhrožoval,“ popisoval Schneider další sled událostí.

Pouta mu policisté sundali, až když na chodbu přišla jeho osmdesátiletá matka a se slzami v očích je prosila, aby syna pustili, že nic neudělal a že nebude dělat žádné problémy. Schneidera pak policisté odvezli do nemocnice, protože si stěžoval na bolest ramene. Ukázalo se, že měl zraněnou lopatku a zlomené žebro.

Podle soudce obžalovaný muž neuposlechl výzvy policistů, aby vyšel ven z dílny, ve které manipuloval s těkavými látkami a zamořoval ovzduší v domě. „Odmítal s nimi spolupracovat, říkal jim, ať vypadnou, že v domě nemají co dělat. Policisté se chtěli víceméně na místě zorientovat, zjistit, o co jde. Když se ale obžalovaný opakovaně odmítal legitimovat, zahlédli v jeho ruce šroubovák a udělal krok proti nim, rozhodli se proti němu zakročit,“ uvedl Prach.

Soudce: Byli příliš razantní

„Ne že by policisté přímo lhali, ten šroubovák tam v ruce byl, ale mohli zveličit jeho úlohu, aby ospravedlnili poměrně tvrdý zákrok,“ dodal. Soudce dále konstatoval, že útok Schneidera proti policistům nebyl tak razantní, jak uváděla obžaloba. „Nicméně násilí tam bylo a ještě mu předcházelo odmítání spolupráce s policisty.

Upozornil také na to, že v okamžiku, kdy už ležel obžalovaný na zemi, tak byli zakročující policisté možná až příliš razantní. „Už jsme se setkali s tím, že při podobných zákrocích, kdy policisté nohou prudce nakleknou na krk toho dotyčného, dochází k závažným zraněním. Také nejhorší zranění během incidentu utrpěl právě obžalovaný,“ uzavřel soudce.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obhájce si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám