Hlavní obsah

Rus, který chtěl unést letadlo, trpěl komplikovanou opilostí, tvrdí znalec

– Praha

Městský soud v Praze pokračoval v úterý v projednávání pokusu o únos letadla, kterého se měl podle obžaloby dopustit Rus Jevgenij Rothstein. Znalec obhajoby uvedl, že muž byl v době incidentu ve stavu komplikované opilosti (ebrietas complicata, opilost provázená kvantitativní poruchou vědomí, pozn. red.) a prý nemohl ovládat své schopnosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Jevgenij Rotshtein před pražským městským soudemVideo: Novinky

 
Článek

Obžaloba Rothsteina, dříve Dogajeva, viní z pokusu o únos letadla, které mířilo z Moskvy do Ženevy. Stroj musel před devíti lety nouzově přistát v Praze. Podle spisu se pokusil zhruba nad Varšavou ohrozit let po požití velkého množství alkoholu, hrozil také výbuchem letadla. Muž naopak odmítá, že by chtěl stroj ovládnout. Byl prý silně opilý a řešil problém s letuškou.

Na jeho stranu se přiklonil zdravotnický posudek obhajoby. Podle něj byl ve stavu komplikované opilosti, kvůli níž byl agresivní a měl zlost. Měl také značně snížené rozpoznávací schopnosti.

"Komplikovaná opilost je poměrně vzácným stavem. Byl psychicky jiný člověk," zmínil před soudem znalec Petr Kubej. "Odpovídá to tomu, že klient v době, kdy se to odehrálo, nemohl rozpoznávat a ovládat své schopnosti," řekl novinářům advokát Adam Černý. Podle něj jsou ve spisu dva posudky, jejichž závěry jsou velmi podobné.

Konec v nedohlednu

Hlavní líčení komplikuje výslech pěti občanů Ruska, u kterých se zatím neví, jak budou u soudu svědčit. Jejich případné výpovědi nejspíš budou na programu až za několik týdnu či měsíců.

Podle předsedkyně trestního senátu Moniky Křikavové může soud přes ministerstvo spravedlnosti požádat, aby přijeli vypovídat do Česka, ale nemůžou k tomu být nuceni. Další možností je, aby zástupci české justice jeli do Ruska, kde by se případně výslechy konaly. Poslední možností je videokonference. Ta je zase poměrně složitá kvůli tomu, že není zakotvena v mezinárodní smlouvě mezi oběma zeměmi. Jasněji by mohlo být 13. dubna, kdy bude soud pokračovat.

Ve vazbě od podzimu

Podle Černého je jejich výslech potřebný mimo jiné kvůli tomu, že byl údajně upraven protokol o výslechu hlavního svědka obžaloby. "Bylo by velmi vhodné, aby byli svědci vyslechnuti přímo," dodal Černý.

Rothsteinovi hrozí až 15 let vězení za ohrožení bezpečnosti vzdušného dopravního prostředku a civilního plavidla. Tehdy dvaatřicetiletý bankéř a bývalý fotbalista Dynama Moskva letěl s rodinou na silvestrovské oslavy do Švýcarska. Domáhal se prý přistání v Káhiře, chtěl se dostat do pilotní kabiny a vyvolal rvačku.

Posádce s dalšími cestujícími se podařilo Dogajeva zneškodnit a skončil v rukou české policie. Po incidentu strávil dva roky v Česku. Pak odcestoval do Británie, kde získal azyl. V české vazbě skončil loni na podzim. Po mezinárodním zatykači ho totiž vydaly britské úřady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám