Hlavní obsah

Agresivní bachyně napadla v Bohumíně psa, les je nyní obehnaný páskou

Právo, Pavel Karban

Kvůli bachyni, která chránila vlastní selata a napadla přitom psa, zakázali strážníci z Bohumína vstup do lesa Baginec. Agresivní divočák psa těžce poranil. Přes cestu, která les protíná, městská policie vyvěsila informaci o zákazu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Bohumínští strážníci zakázali kvůli agresivní bachyni vstup do lesa Baginec.

Článek

Neobvyklá událost se stala 12. března v podvečer. Pes, kterého jeho majitelka venčila, vběhl na kraj lesa u Budovatelské ulice. Tam narazil na bachyni se selaty. V divokém praseti se probudil mateřský pud a na psa zaútočilo. „Nám to volala veterinářka, která má ordinaci asi 500 metrů od místa, co se to stalo,“ řekl Roman Honysz, zástupce ředitele Městské policie Bohumín.

Dodal, že pes byl silně poraněný a musel podstoupit šití. „Okamžitě jsme nechali na obou koncích lesa hlídku, také jsme s upozorněním obešli sousedy z okolí, ajťáci radnice pak rozeslali lidem, kteří jsou přihlášeni v radničním informačním systému, sms zprávu,“ dodal.

Podle Stanislava Kubíčka, hospodáře Mysliveckého sdružení Bohumín, není les zvaný Baginec tradičním domovem divočáků. „Ani jich nemáme v honitbě kvanta, ale sem tam přeběhnou ze zahraničí, z Polska, nebo ze sousední honitby. Nedrží se u nás celoročně. To je teď asi výjimka, že se tady objevila bachyňka a zrovna potřebovala vrhnout selata, tak se tady uvelebila a nějakou chvilku se tady zdrží a potom, až ty selátka budou chodit a vidět pořádně, tak se s nimi zdekuje do nějakého klidnějšího místa,“ myslí si myslivec.

Také on varoval před bachyní, která je zvláště při ochraně mláďat velmi agresivní. „Určitě je na místě obezřetnost, bylo by dobré, ale lidé několik týdnů do lesa nechodili vůbec,“ připustil s tím, že rozzuřená bachyně dokáže člověka velmi vážně poranit. „A to do takové míry, že by člověk mohl vykrvácet nebo by mohl mít zranění, že kdyby nedostal včasnou první pomoc, tak by umřel,“ upozornil na nebezpečí.

Kdy by se mohla bachyně zklidnit nebo dokonce les opustit, neuměl Kubíček odhadnout. „Nejlepší by bylo, kdyby do Bagince lidi nechodili vůbec (smích), protože zvěř v té naší příměstské honitbě má tak málo prostoru,“ posteskl si bohumínský myslivec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám