Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat zdravotní sestru z Rumburku, za šest vražd jí hrozí doživotí

– Ústí nad Labem • Aktualizováno
Právo, ape

Ústecká policie v pátek ukončila vyšetřování šesti vražd v Lužické nemocnici v Rumburku a navrhla obžalovat z činů zdravotní sestru Věru Marešovou. Ta měla údajně pacienty vraždit podáním vysoké dávky draslíku. Nyní jí hrozí až doživotní vězení.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obviněná sestra poté, co ji soud poslal do vazby

Článek

„Vyšetřování případu vražd šesti pacientů jsme již ukončili. Spis byl v pátek předán státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby,“ řekla Právu krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová s tím, že obžalované ženě hrozí v případě uznání viny až doživotní vězení.

Padesátiletá žena byla nejprve loni v srpnu obviněna z vraždy jedné pacientky, v listopadu pak policie její stíhání rozšířila o dalších pět vražd. Stalo se tak po zkoumání 11 podezřelých úmrtí v nemocnici. Až do konce září byla obviněná ve vazbě, odkud byla propuštěna a poté vyšetřována na svobodě.

Po listopadovém obvinění byla znovu vzata do vazby. „To hrozivé číslo šest zatím zůstane, nepodezříváme obviněnou z dalších vražd,“ uvedl před nedávnem šéf krajských kriminalistů Martin Charvát.

 Neměla ráda pacienty

Na začátku vyšetřování se spekulovalo o tom, že sestra mohla provádět eutanázii. To ale policie zanedlouho vyloučila, šlo prý o úmysl. Žena měla vraždit již od roku 2010, všechna úmrtí měla shodný rukopis.

Při výsleších poté vyšlo najevo, že Marešová pravděpodobně vraždila proto, že neměla ráda pacienty.

Na první podezřelé úmrtí upozornil lékař, který měl službu a nestandartní úmrtí pečlivě zadokumentoval. Sedmdesátiletá žena zemřela v Lužické nemocnici loni v noci na 6. června. Následné vyšetřování zjistilo, že ženu zabila velká dávka draslíku, která způsobila srdeční arytmii a zástavu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám