Hlavní obsah

Policista přechovával nelegální zbraně

Právo, Patrik Biskup

Až pět let vězení hrozí za nedovolené ozbrojování dnes již bývalému policistovi Robertu Prouzovi (40), který do loňského května sloužil u pražské pořádkové jednotky. Ve čtvrtek se začal zpovídat u sokolovského okresního soudu z toho, že doma přechovával nelegální zbraně a střelivo.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z obžaloby vyplývá, že se dokonce snažil přes internet koupit neevidované funkční samopaly. Prouza tvrdí, že možná porušil nějaký předpis, ale že prý rozhodně nespáchal trestný čin.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Státní zástupce Jiří Richtr viní Prouzu z toho, že v lednu 2014 pojal jako příslušník policie úmysl získat pro sebe bez povolení zbraň, jejíž použití může současně usmrtit více lidí nebo je vážně zranit.

Měl i náboje patřící mezi zakázané střelivo

„Proto reagoval na nabídku z internetu na prodej tří samopalů. Když obdržel od prodávajícího informaci, že se u nich zkoušela střelba a jsou bez dokladů, s koupí souhlasil a zaplatil za ně pět a půl tisíce korun. Ovšem místo tří funkčních zbraní mu byly dodány jen dvě, a to se zavařenou hlavní. Na to obžalovaný reagoval tak, že prodávajícímu ihned poslal zprávu, že obdržel něco úplně jiného, a požadoval vysvětlení,“ prohlásil Richtr.

Dále si měl Prouza opatřit a přechovávat pět krátkých palných zbraní, které nebyly nikde evidovány. Šlo o pistole a revolvery. Do třetice je mu pak státním zástupcem kladeno za vinu, že shromažďoval velké množství nábojů, mezi nimiž byly podle soudního znalce Josefa Kutila i speciálně upravené střely se zvýšeným ranivým účinkem, které patří mezi zakázané střelivo.

Duplikát průkazu

„Snažil jsem se být dobrý policajt, tomuto státu jsem sloužil sedmnáct let, díky této profesi nemám ženu ani děti a teď tu stojím před soudem jako zločinec,“ řekl Prouza v úvodu své výpovědi. O nákupu samopalů přes internet se vyjádřil v tom smyslu, že od začátku věděl, že jde o zbraně úředně znehodnocené, a tudíž střelby neschopné.

„Už z fotek jsem poznal, že jsou zavařené, a nelze tak s nimi střílet. Chtěl jsem, aby měly funkční ovládací prvky a šlo je mechanicky rozebírat. Potřeboval jsem je pro svůj výcvik a také na filmové natáčení,“ prohlásil.

Na otázku soudce, jak se jako policista chtěl vypořádat s tím, že ke zbraním chybí průkaz o legálním původu, reagoval slovy: „Věděl jsem, že si mohu nechat udělat duplikát průkazu o zbrani.“

O nelegálních pistolích a revolverech obžalovaný řekl, že nepatřily jemu, ale že si je u něj schoval kamarád Aleš Selinger, kterému důvěřoval a který ho ubezpečoval, že jsou řádně registrované. „Já jsem mu věřil, znám ho 25 let a vím, že není žádný gauner. Říkal mi, že registrační průkazy se někde založily při stěhování a že mi je brzy dodá,“ hájil se.

Zbraně měl dva roky

Zbraně měl u sebe téměř dva roky, zajistili je až detektivové Generální inspekce bezpečnostních sborů při domovní prohlídce. Po zatčení a výslechu u soudce při rozhodování o vazbě ale Prouza tvrdil, že zbraně patří některému z jeho rodinných příslušníků, který k nim nemá průkaz a ani nevlastní zbrojní pas. Jeho jméno tehdy odmítl sdělit.

„Takže jako policista převezmete od kamaráda zbraně, o kterých nevíte, odkud pocházejí, ani jestli s nimi nebyl třeba spáchán kriminální čin, a máte je u sebe téměř dva roky s tím, že jste mu věřil?“ přemítal soudce nahlas. A následovala otázka: „Mám to chápat tak, že policista v činné službě je odkázán na víru?“

Podle Prouzy to byla chyba. „Měl jsem být radikálnější a na těch průkazech trvat nebo mu zbraně hodit na hlavu. V té době jsem měl spoustu svých starostí a problémů,“ uzavřel expolicista.

Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám