Hlavní obsah

Poul odmítl vypovídat v kauze Nečasové. Obává se, že by byl obviněn

Právo, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Pár vět a hotovo. Tak rychle skončil u soudu čtvrteční výslech někdejšího šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství k sledování několika lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý šéf Úřadu vlády Lubomír Poul přichází k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, kde pokračovaly výslechy svědků.

Článek

Poul jako svědek odmítl více mluvit s tím, že by mu výpověď mohla způsobit trestní stíhání. Právě za jeho éry působila na Úřadu vlády jako vedoucí sekretariátu premiéra Jana Nečasová (Nagyová), která je nyní společně se třemi bývalými vysokými funkcionáři vojenské tajné služby obžalována ze zneužití pravomocí. Všem hrozí až pětileté vězení.

A už z dřívějších výpovědí svědků vyplynulo, že Poul minimálně věděl o aktivitách Nagyové i zpravodajců týkajících se údajného sledování tehdejší manželky předsedy vlády Petra Nečase a dvou zaměstnanců Úřadu vlády z podzimu 2012, respektive jara 2013.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

I proto Poul v této kauze původně figuroval rovněž jako podezřelý. „V červnu 2013 jsem byl v této věci zadržen. Po dobu mého zadržení mně byly předestírány důvody vazby, ale nebyl jsem z ničeho obviněn,“ podotkl ve čtvrtek někdejší šéf Úřadu vlády u Obvodního soudu pro Prahu 1.

Druhým dechem uvedl, že tedy kvůli hrozbě pozdějšího trestního stíhání odmítá vypovídat.

A z následných slov státního zástupce Rostislava Bajgera vyplynulo, že Poulovy obavy byly na místě.

Neměli dost důkazů

„Pokud by svědek vypovídal, existuje tam skutečně reálné nebezpečí, že by byl trestně stíhán. Musíme tato práva respektovat,“ řekl novinářům po skončení jednání Bajger.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nečasová přichází k soudu se svým manželem a advokátem

Doplnil, že přestože Poul patřil původně mezi podezřelé, „hranice důkazů nedosáhla té určité hladiny, abychom mohli říct, že existovalo důvodné podezření pro zahájení trestního stíhání“. Zjednodušeně řečeno, žalobci a policisté neměli dostatek důkazů na to, aby vedle Nagyové či zpravodajců obvinili i Poula, který ani po zatčení nevypovídal. Ve čtvrtek tak vystupoval jen v pozici svědka.

Soudkyně Helena Králová poté přerušila hlavní líčení až do 13. dubna, kdy by mělo pokračovat výslechy dalších svědků, mimo jiné někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS), jeho exmanželky Radky či někdejšího ministra obrany Vlastimila Picka.

Reklama

Související články

Druhá obžaloba v kauze Nagyová míří k soudu

Druhá obžaloba v kauze kolem bývalé šéfky sekretariátu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové) zamíří podle informací Práva právě v pátek k soudu, podle všeho...

Výběr článků

Načítám