Hlavní obsah

Za vraždu šéfa Toflova gangu potvrdil soud devatenáctileté tresty

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc
Aktualizováno

Za vraždu bývalého policisty Michala Tofla, který byl považován za vůdce skupiny, která na jižní Moravě v letech 1998 až 2010 vydírala podnikatele, mají Radek Sobotka (38) a Tomáš Trkan (41) strávit devatenáct let ve vězení se zvýšenou ostrahou. Rozhodl o tom ve středu Vrchní soud v Olomouci. Potvrdil tak verdikt krajského soudu, proti němuž se oba odvolali.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Jednání u vrchního soudu probíhalo ve středu za mimořádných bezpečnostních opatření. Na snímku je mezi těžkooděnci Radek Sobotka.

Článek

„Odvolání bylo zamítnuto jako nedůvodné,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

K vraždě Tofla došlo na objednávku v červnu 2010 v Brně-Žebětíně. Radek Sobotka podle obžaloby rozstřílel samopalem přijíždějící Toflovo Audi A5. Vystřílel proti čelnímu sklu a předním dveřím auta nejméně jedenáct střel, přičemž dvě z nich Tofla zasáhly. Jedna ho trefila do břicha a Tofl vykrvácel.

Trkan celou akci zorganizoval na pokyn podnikatele Petra Pavla Bezděkovského. Ten spáchal koncem června 2012 ve vazbě sebevraždu. Podle policistů si objednal vraždu Tofla kvůli finančním sporům, které s ním údajně měl. Obstaral také samopal.

Soud: Tresty nejsou nepřiměřené

„Role obou aktérů v případu byla dostatečně objasněna a tresty, které jim uložil krajský soud, nejsou nepřiměřeně přísné,“ zdůraznil Lichnovský. Připustil přitom, že by vrchní soud zvažoval i uložení přísnějších trestů. Tomu však zabránilo to, že se proti verdiktu krajského soudu neodvolal žalobce.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Radek Sobotka (na snímku vpravo) a Tomáš Trkan ve středu u vrchního soudu.

Vražda bývalého vyšetřovatele přivedla policisty na stopu tzv. Toflova gangu. Skupina bývalých policistů a jejich kompliců se v letech 1998 až 2010 dopustila ve dvaceti případech vydírání zahrnujících i úplatkářství, zneužití pravomoci úřední osoby, zločinného spolčení, návodu na ublížení na zdraví, loupeže, podplácení a účasti v organizované zločinecké skupině.

Na vydírání skupina údajně vydělala milióny. Na podnikatele vymysleli obvinění a pak jim nabídli, že jejich kauzy nechají zahladit, pokud za to ovšem zaplatí. Gang údajně hrozil obětem vraždami i únosy dětí.

Touto částí případu se olomoucký vrchní soud zabýval minulý týden. Většině členů gangu potvrdil tresty od tří do devíti let. Nejvyšší trest po právní úpravě dostal bývalý policista Miloš Almásy, který údajně s Toflem vydírání organizoval. Vězením soud potrestal v kauze celkem 11 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám