Hlavní obsah

Myslivec v opilosti zastřelil trampa, soud mu potvrdil 3,5 roku vězení

Právo, pko
Brno

Marně se v úterý snažil myslivec Miroslav Kocián pohnout odvolacím Krajským soudem v Brně, aby mu snížil trest 3,5 roku vězení. Ten vyfasoval loni v listopadu u vyškovského soudu, který jej potrestal za to, že předloni v opilosti zastřelil muže nocujícího v trávě, kterého si spletl se srnou.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Miroslav Kocián

Článek

Střelec musí také rodině zastřeleného zaplatit šest miliónů korun. Senát krajského soudu v čele s Vlastimírem Čechem odvolání proti údajně příliš přísnému trestu zamítl a trest potvrdil.

K tragédii došlo předloni na začátku srpna v Rakoveckém údolí na Vyškovsku. Dva kamarádi se rozhodli přenocovat pod širákem na čerstvě posečeném poli. Jenže nad ránem se vydal na lov Kocián, který si předtím dal na kuráž něco ostřejšího. V krvi mu v tu dobu kolovalo 0,28-0,43 promile alkoholu. Když na poli uviděl černý flek, nijak se nerozpakoval a vystřelil ze své kulovnice. Střela zasáhla do hlavy devětadvacetiletého muže, který byl na místě mrtvý.

Kocián před soudem vystupoval naprosto chladně, neprojevil žádnou lítost a pozůstalým se ani neobtěžoval omluvit. „Jeho chování pro mě bylo šokující,“ prohlásil státní zástupce.

„Nejednal se zvýšenou opatrností, jak mu ukládá zákon. Střelec musí učinit veškerá možná opatření, aby vyloučil zasažení jiné osoby. Nemůže obstát jeho obhajoba, že tam bylo vysoké strniště, proto nic neviděl, a že jde jen o politováníhodnou náhodu,“ konstatoval vyškovský soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám