Hlavní obsah

Mladíkovi probodl kuchyňským nožem srdce, soud mu potvrdil deset let vězení

Praha
Aktualizováno

Za vraždu mladíka na hřbitově v Doksech si Ondřej Šinágl odpyká deset let vězení. Trest mu v úterý potvrdil odvolací Vrchní soud v Praze, verdikt je pravomocný. Šinágl bodl svého vrstevníka do srdce, když po něm vymáhal dluh ve výši 800 korun.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ondřej Šinágl (vpravo) s právním zástupcem Oldřichem Filipem u krajského soudu

Článek

Vražda se stala 23. července 2013. Schůzku s jedenadvacetiletým mladíkem, který pro svého kamaráda vymáhal dlužné peníze, inicioval tehdy devatenáctiletý Šinágl. Ten si dříve vypůjčil 2000 korun pro svou spolužačku, která je potřebovala na potrat. Z částky ale vrátila jen polovinu, Šinágl po výhrůžkách uhradil dalších 200 korun.

Šinágl tvrdil, že si samotný incident příliš nepamatuje. Podle soudních znalců však vedl útok velkou silou. Kuchyňským nožem s dvaceticentimetrovou čepelí projel žebry, probodl osrdečník, pravou komoru srdce a zasáhl i dolní okraj levé plíce. Potom utekl. Zasažený mladík navzdory rychlé pomoci během několika minut zemřel.

Obžalovaný tvrdil, že nůž, který měl zastrčený za pasem, instinktivně vytáhl po nečekaném a silném úderu do hlavy a ze strachu ho napřáhl před sebe. Jeho obhájce požadoval, aby odvolací senát překvalifikoval čin na zabití.

Mladíkovi přitížilo mimo jiné to, že s sebou na místo činu vzal zbraň, kterou u sebe lidé běžně nenosí. Rodině zemřelého musí Šinágl zaplatit přes 670 tisíc korun. Příbuzní požadovali dalších téměř 14 miliónů korun za nemajetkovou újmu, s tímto požadavkem je však trestní senát odkázal na občanskoprávní spor. Šináglovi původně hrozilo až 18 let odnětí svobody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám