Hlavní obsah

Uplácela jsem, abych měla pro firmu práci, tvrdí Salačová z kauzy Rath

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Podnikatelka Ivana Salačová, která v kauze Rath figuruje jako spolupracující obviněná, platila provize za vyhrané zakázky, aby její firma měla práci. Salačová to řekla v úterý před Krajským soudem v Praze během své závěrečné řeči. Jako jediná z jedenácti obžalovaných se ke korupci přiznala, žalobce jí proto navrhl podmíněný trest. Rozsudek padne 7. dubna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivana Salačová

Článek

„Všechno, co jsem činila, jsem dělala kvůli tomu, abych tehdejší společnosti FISA zajistila práci. Nedělala jsem to kvůli tomu, abych někoho poškodila, tím spíše kraj, stát nebo Evropskou unii,“ kála se před soudem bývalá majitelka firmy Salačová. „Chtěla bych říct, že jsem nejednala správně a že toho lituju,“ dodala podnikatelka.

„V žádném případě si nemyslím, že bych byla zrádce, jak mě nazval jeden z obhájců,“ připomněla Salačová závěrečnou řeč advokáta Tomáše Sokola, obhájce manželů Kottových.

Stvrzuju to, že mé výpovědi byly pravdivé
Ivana Salačová

Salačová vypovídala už ve vazbě, její výpověď ale nebyla úplná. Pro spolupráci se podle svých slov rozhodla po poradě s rodinou a právníky. „Poté, co jsem si prostudovala spis, pročetla si odposlechy, dohodla se s právníkem a po velké diskusi s rodinou jsem se rozhodla, že budu vypovídat úplně a pravdivě a že požádám o status spolupracující obviněné osoby,” prohlásila Salačová.

Odmítla jakoukoli formu organizátorství při manipulování s veřejnými zakázkami, byla prý pouhým účastníkem systému, kdy se za vyhrané tendry platily provize.

„Stvrzuju to, že mé výpovědi byly pravdivé,“ zakončila řeč Salačová.

Řehák: Uplácení je proti mému přesvědčení

Po Salačové dostal slovo další obžalovaný, šéf firmy Hospimed Jindřich Řehák. Ten svou vinu – podobně jako skoro všichni obžalovaní – odmítl. „Nikdy jsem neměl úmysl poškozovat ani jsem nepoškozoval zájmy Evropské unie,“ prohlásil Řehák. „Odmítám, že bych se dopustil uplácení. Je v příkrém rozporu s mým občanským přesvědčením,“ dodal.

Způsob, jakým se měl podílet na ovlivňování veřejných zakázek, zůstává podle něj nedořešený. Zadávací dokumentace byla podle něj po celou dobu řízení veřejně přístupná

„Ztratili jsme významný kus lidských svobod, za které jsme před 26 lety bojovali,“ prohlásil v narážce na nasazení prostorových odposlechů v domě Kateřiny Pancové (nyní Kottové) a Petra Kotta. „Cítím se nevinen,” zakončil Řehák.

Po Řehákovi využili právo pro závěrečnou řeč zbylí obžalovaní a všichni shodně uvedli, že s obžalobou v celém jejím rozsahu nesouhlasí.

Soud následně jednání odročil na sedmého dubna, kdy vynese rozsudek nad devíti z jedenácti obžalovaných.

V kauze je obviněno 11 lidí z ovlivňování veřejných zakázek. Má se jednat o zakázky týkající se opravy buštěhradského zámku, budovy hostivického gymnázia a modernizace nemocnic ve Středočeském kraji. Státní zástupce Petr Jirát navrhl minulý týden pro devět obžalovaných dvou- až devítileté tresty.

Davida Ratha a Lucii Novanskou, která měla manipulaci s tendry organizovat, vyloučil soudce Robert Pacovský k samostatnému jednání, aby více než rok a půl dlouhý proces urychlil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám