Hlavní obsah

Žalobce na případ sedm let nesáhl, vyšetřovaná žena mezitím zemřela

– Brno • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) odvolal v pondělí z funkce čtyřicetiletého žalobce Olivera Pece z Okresního státního zastupitelství Plzeň-jih. V desítce případů má na svědomí dlouhodobé průtahy, v jedné záležitosti nic nečinil dokonce sedm let. Podle kárného senátu takovým jednáním Pec vážně ohrozil důvěru veřejnosti v odbornost státního zastupitelství.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Oliver Pec po celou dobu jednání nedal na sobě znát žádné emoce.

Článek

”Taková činnost se nedá tolerovat ani omluvit. Měl dost času na to, aby průtahy odstranil. V minulosti už mu byly opakovaně vytýkány průtahy a nečinnost, ale nevzal si z toho žádné ponaučení a pokračoval ve svém jednání dál,“ konstatoval předseda senátu Jiří Palla.

Pec má na svědomí průtahy zejména ve věcech mezinárodní spolupráce. V rekordním případě, kdy nic nekonal sedm let, dokonce mezitím vyšetřovaná žena zemřela. I průtahy v ostatních kauzách se počítaly na roky.

„Snažím se svou práci dělat odpovědně a snažím se zlepšovat. Chápal jsem, že průtahy jsou závažné, ale nebyl jsem schopen je vyřešit,“ hájil se chabě Pec před soudem.

Jeho nadřízený Zdeněk Slepička, který odvolání z funkce navrhl, nebyl z výsledku nijak zvlášť potěšený. „Bohužel nebylo zbytí. Je to smutná věc. Státní zastupitelství není zaopatřovací ústav nebo charita,“ uvedl. Pecovi podle jeho slov neustále padali ze skříně kostlivci.

Pec vykonával funkci státního zástupce deset let a zabýval se hlavně hospodářskou trestnou činností.

„Není u něj naděje na zlepšení činnosti, jedná se o státního zástupce, který není schopen svou funkci vykonávat. Svědčí o tom jeho vlastnosti, jako je pomalost, nerozhodnost, nedostatek sebereflexe a snad i pudu sebezáchovy,“ rozcupoval žalovaného předseda senátu Palla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám