Hlavní obsah

Za smrt pacientky dostal lékař peněžitý trest, jeho kolegu obžaloby zprostili

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek Místek
Aktualizováno

Dlouho očekávaný verdikt nad dvěma lékaři frýdecko-místecké nemocnice, kteří byli obžalováni kvůli smrti čtyřiasedmdesátileté pacientky, vynesl v pondělí tamní okresní soud. Viktoru Hladíkovi soudce vyměřil peněžitý trest 150 tisíc korun a zakázal mu na 1,5 roku práci chirurga. Druhý obžalovaný lékař Petr Tancer byl zproštěn od obžaloby.

Foto: Aleš Honus, Právo

Lékaři u soudu – zleva Viktor Hladík a Petr Tancer

Článek

Ludmila Olšovská zemřela v květnu 2010. Do nemocnice ji tehdy její děti převezly s bolestmi břicha. Po špatné diagnóze a sérii údajných chyb lékařů zemřela.

Odsouzený lékař Hladík se cítí nevinen a na místě se odvolal ke Krajskému soudu v Ostravě. Státní zástupkyně si nechala lhůtu na rozmyšlenou.

Chirurg Viktor Hladík byl uznán vinným zejména kvůli tomu, že pacientku, která si v noci stěžovala na silné bolesti břicha, nepřišel prohlédnout. „Při zhoršení stavu, o němž byl informován, pacientku nevyšetřil a pouze telefonicky naordinoval ampuli opiátu,“ řekl soudce Vítězslav Božoň.

Necítím po trestněprávní linii žádnou odpovědnost za smrt pacientky, šlo o velmi složitý případ.
odsouzený Hladík

Následkem toho došlo pouze k utišení bolesti, nikoli však k odstranění příznaků. Lékař Hladík k pacientce nepřišel ani poté, co žena úpěnlivě prosila sestru o návštěvu lékaře a telefonovala o pomoc domů svému synovi. Sestra pacientce pouze řekla, že lékař jí naordinoval lék, a nepovažuje tedy za nutné, aby přišel.

Pochybil při operaci

Ráno už byla žena nalezena v kritickém stavu a musela se podrobit operaci, kterou provedl další obžalovaný Petr Tancer. Zákrok ale nebyl úspěšný a žena po několika dalších operacích zemřela.

Také operatér Petr Tancer se podle znalců dopustil celé řady pochybení, podle soudu to ale nelze kriminalizovat.

„Operace byla neúspěšná a lékař Tancer o tom ví. Ne každý neúspěch lékaře v sobě ale musí nést trestní odpovědnost,“ řekl soudce.

Lékaři celou obžalobu od počátku odmítali. „Necítím po trestněprávní linii žádnou odpovědnost za smrt pacientky, šlo o velmi složitý případ. Dopustil jsem se jen jednoho pochybení v tom, že jsem nezaznamenal správně dokumentaci,“ řekl Hladík při svém výslechu. Podobně vypovídal i Tancer.

Pacientka volala příbuzným

Soud ale Hladíkovi neuvěřil. „Jako chirurg selhal, a to nelze zamést pod koberec. Šlo o vážné flagrantní pochybení,“ řekl soudce. Celý případ by měl být podle něj impulsem pro Nemocnici Frýdek-Místek, aby se podobným problémům do budoucna zabránilo.

Pozůstalí podali na nemocnici i civilní žalobu a domáhají se statisícové satisfakce. „Je naprosto skandální, že lékař si dovolí předepsat silný opiát pouze po telefonu a pacientka musí z nemocnice volat svým příbuzným o pomoc,“ řekl po vynesení verdiktu syn zemřelé Pavel Olšovský.

Ten není s rozsudkem spokojen a věří, že se proti němu státní zástupkyně odvolá a potrestáni nakonec budou oba lékaři.

Lékař Hladík i nadále v nemocnici pracuje. „Rozhodnutí soudu zatím nenabylo právní moci. Až se tak stane, budou ze strany nemocnice činěny další kroky,“ uvedla mluvčí nemocnice Jolana Filipová. Lékař Tancer v nemocnici nepracuje od minulého roku, pracovní poměr ukončí na vlastní žádost.

Reklama

Výběr článků

Načítám