Hlavní obsah

Sledovaná úřednice z kauzy Nagyová: Byla tam nenávist

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Janě Nečasové (dříve Nagyové) ležela někdejší manželka bývalého premiéra Petra Nečase Radka v žaludku. V pondělí to u soudu uvedla Alena Hegrová, která byla podřízenou Nagyové. Ta stojí před soudem spolu s trojicí bývalých vysokých funkcionářů Vojenského zpravodajství kvůli údajnému zneužití této tajné služby ke sledování tří lidí včetně Radky Nečasové.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nečasová přichází k soudu se svým manželem a advokátem. Archivní snímek

Článek

Právě ona a další dva zaměstnanci Úřadu vlády měli u Obvodního soudu pro Prahu 1 dopoledne vypovídat o tom, zda věděli o svém sledování. Radka Nečasová se ale k soudu nedostavila, protože se soudu nepodařilo jí doručit předvolání. Totéž platí i o samotné Janě Nečasové, která se omluvila a soud jedná v její nepřítomnosti. Chybět bude na plánovaný úterní výslech také sám Nečas, který je prý pracovně v zahraničí.

Soudkyně Helena Králová tak vyslechla partnerský pár někdejších podřízených Nagyové, jejího bývalého osobního řidiče Jiřího Pertla a Hegrovou, správkyni budovy Herzánského paláce, tedy sídla premiérů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tuto dvojici nechala Nagyová podle obžaloby sledovat v březnu 2013 soukromou bezpečnostní agenturou, kterou pro ni měli zprostředkovat další obžalovaní, bývalý šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a šéf jednoho z odborů této tajné služby Jan Pohůnek.

Paní Nagyová nemluvila nikdy o Radce Nečasové hezky, používala na její adresu i vulgární slova.
správkyně sídla premiérů

Hegrová u soudu uvedla, že skutečnost, že byla sledována, „tak trošičku tušila“. Ale to, že ji někdo sledoval až před dům v jedné vesnici u Prahy, se dověděla až v okamžiku, kdy jí Nagyová s tehdejším šéfem Úřadu vlády Lubomírem Poulem ukázala fotografie. Tvrdili prý přitom, že Hegrová se svým přítelem Pertlem zneužívali služební auto, což ona u soudu odmítla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva bývalý šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, zpravodajec Jan Pohůnek a exšéf VZ Ondrej Páleník přicházejí k soudu, kde pokračovalo projednávání kauzy Nagyová.

„Musela jsem být paní ředitelce (Nagyové) k dispozici 24 hodin denně, proto jsem si auto brala,“ podotkla svědkyně.

Doplnila, že Nagyová sice nebyla její přímou nadřízenou, ale na Úřadu vlády vše fungovalo jinak. „Tam dávala pokyny paní Nagyová a nikdo si nedovolil říct, že to tak nebude,“ nastínila fungování v Herzánském paláci svědkyně.

Ležela jí v žaludku

Následně se rozhovořila o svém tříletém pracovním vztahu s Nagyovou. První dva roky byly prý v pořádku, dokonce spolu často obě ženy hovořily i o soukromých věcech a při těchto debatách řešily i partnerské vztahy, mimo jiné i samotného premiéra Nečase a jeho tehdejší ženy Radky.

„Paní Nagyová nemluvila nikdy o Radce Nečasové hezky, používala na její adresu i vulgární slova, která bych tady nerada říkala. Ležela jí v žaludku. Ta nenávist tam byla. Ona (Nagyová – pozn. red.) chtěla pana premiéra dostat k sobě, odloudit ho od manželky, a to se jí podařilo,“ konstatovala bez servítků Hegrová.

Ta už dříve na policii rovněž vypověděla, že věděla o sledování Radky Nečasové, prý jí to řekla sama Nagyová s tím, že ji právě ona nechala sledovat, aby údajně zjistila, jestli tehdejší premiérova žena nemá milence, aby to pak mohla Petru Nečasovi říct.

Ta dáma je asi dobrá herečka, takže nás vůbec nenapadlo, že nás nechala sledovat.
exřidič Nagyové

„Chtěla ho moc pro sebe,“ dodala k tomu Hegrová s tím, že se jí Nagyová svěřila i o tom, že Nečas je pro ni poslední chlap, který ji může zajistit a se kterým bude.

Opakované sledování?

Z jejích slov nicméně vyplynulo, že domnělé sledování Radky Nečasové se mělo odehrát už o prázdninách a v září 2012. Jenže podle obžaloby Nagyová zneužila vojenské rozvědčíky ke sledování premiérovy manželky až v říjnu a listopadu téhož roku. To by tedy znamenalo, že buď si Hegrová spletla měsíce, nebo Nečasovou nechala Nagyová sledovat vícekrát.

Bývalý osobní řidič Nagyové Jiří Pertl pak u soudu poznamenal, že měl původně s touto šéfkou sekretariátu premiéra velmi dobré až přátelské vztahy. Jenže pak prý nastal zlom, když on začal chodit s Hegrovou.

„Nelíbil se jí (Nagyové – pozn. red.) můj vztah s paní Hegrovou, zatímco ona ho neměla. Chtěla tehdy vztah s Nečasem, což se jí nedařilo,“ řekl soudu Pertl.

O svém sledování se dověděl až v okamžiku, kdy si ho s přítelkyní pozvali Nagyová s Poulem na kobereček a šéf Úřadu vlády tam hodil na stůl obálku s fotografiemi z jejich sledování s tím, že jsou od novinářů. „Ta dáma je asi dobrá herečka, takže nás vůbec nenapadlo, že nás nechala sledovat,“ uvedl na adresu Nagyové její bývalý řidič.

Soud ještě během pondělního dne vyslechne dalšího z řidičů Úřadu vlády a ještě jednu tamní zaměstnankyni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám