Hlavní obsah

Pelikán: Do Kajínkova případu zasahovat nechci

Právo, rak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doživotně odsouzený vězeň Jiří Kajínek nemá šanci, že by u nového ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO), kterého prezident Miloš Zeman ve čtvrtek jmenuje do funkce, dosáhl znovuotevření svého případu.

Foto: Petr Horník, Právo

Nastupující ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO)

Článek

„Mám řadu jiných případů, o kterých jsem měl jisté pochybnosti, zda byl někdo odsouzený právem. To jsou případy závažné a případ pana Kajínka takový není,“ sdělil Pelikán v nedělní Partii na Primě.

„Je spravedlivě odsouzený na doživotí, a tak by se s ním mělo zacházet,“ reagoval na Kajínkovy stížnosti, že je za mřížemi šikanován a diskriminován.

Kajínkovi například vadí častější kontroly jeho cely, doprovod dozorců či zvýšená kontrola balíčků. V současné době si svůj trest odpykává v mírovské věznici, odkud v roce 2000 uprchl.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Jiří Kajínek u Krajského soudu v Plzni. Snímek z roku 2005

Bývalý ministr spravedlnosti za ODS a nynější europoslanec Jiří Pospíšil (nezáv.) připomněl, že jeho případ dvojnásobné vraždy byl v minulosti několikrát přezkoumaný a žádné nové skutečnosti, které by mohly vést ke zvrácení verdiktu, se neobjevily.

Oba se shodli na tom, že vzhledem k jeho útěku jsou častější kontroly Kajínka oprávněné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám