Hlavní obsah

Armádní kšefty: Generál vyřadil náhradní díly v perfektním stavu jako nepotřebné

Právo, Jakub Troníček

Vyřazené náhradní díly pro vojenskou techniku, kvůli jejichž prodeji pod cenou jsou už od úterka obviněni tři zaměstnanci ministerstva obrany a armádní důstojník, byly ve skutečnosti v perfektním stavu. Vyplývá to z usnesení o zahájení trestního stíhání celé čtveřice, které má Právo k dispozici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Budova ministerstva obrany.

Článek

O vyřazení funkčních motorů do tanků rozhodl coby šéf logistiky tuzemské armády brigádní generál Vladimír Halenka, kterého o to podle policie požádal další obviněný – bývalý ředitel státního opravárenského podniku VOP CZ v Šenově u Nového Jičína Adolf Veřmiřovský.

„Ten požádal písemně generála Halenku, aby provedl na základě oprávnění z titulu své pozice u konkrétního majetku požadovaného ze strany VOP CZ jeho účelové vyřazení z důvodu nepotřebnosti pro armádu, ačkoliv se jednalo o náhradní díly, které vzhledem k jejich uskladnění v areálech armády byly v bezvadném a okamžitě využitelném stavu, s čímž byl generál Halenka srozuměn, a požadovaný materiál přesto účelově označil jako nepotřebný a v nízké kvalitě,“ konstatují detektivové v textu obvinění.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jednou se odprodej povedl

Policie přitom všem obviněným, ke kterým patří ještě někdejší šéf resortní Agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem Josef Lachman a jeho zástupce Roman Pavlík, klade za vinu jeden pokus o jednostranně nevýhodný odprodej náhradních dílů a jeden dokonaný obchod.

Obviněným hrozí až dvanáctileté tresty, vyšetřováni jsou na svobodě. Podle detektivů šlo de facto o zločineckou organizaci. „Vznikla skupina, která je hierarchicky strukturovaná, kdy jednotlivé osoby mají své úkoly a postavení a jsou konkrétně úkolovány,“ poznamenala policie v usnesení s tím, že celý obchod se děl na základě dohody všech zúčastněných.

Armáda podle nich levně odprodala motory do bojových vozidel Veřmiřovskému a ten je zase měl obratem přeprodat rovněž pod cenou zbrojařským společnostem VOP Trenčín ze Slovenska nebo Excalibur Army.

„Cenu takovéhoto vojenského materiálu, tedy náhradních dílů na vojenskou techniku, stanovil obviněný Veřmiřovský ve výši, která neodpovídala ceně obvyklé,“ konstatuje se k tomu ve spisovém materiálu.

Škoda sedm miliónů

Dokonaný obchod se odehrál v roce 2010, kdy firma Excalibur Army zaplatila za více než stovku motorů do bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů 14 miliónů korun.

Státu tak podle policie vznikla škoda téměř sedm miliónů. O tři roky později se už podobný obchod s 23 motory do tanků a 111 motory do bojových vozidel po zásahu tehdejšího ministra Vlastimila Picka neuskutečnil. Stát mohl přijít o 8,7 miliónu.

Policie původně také zadržela někdejšího generálního sekretáře ministerstva obrany Jana Vylitu, šéfa Excaliburu Jaroslava Strnada a manažera této firmy Petra Kratochvíla, ty ale vyšetřovatelé pustili po výsleších na svobodu, aniž by je obvinili.

Podle právního zástupce Excaliburu Pavla Jelínka prováděli policisté v prostorách společnosti domovní prohlídky, při kterých zabavili tisíce stran dokumentů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám