Hlavní obsah

Kobra zabránila únikům za 1,7 miliardy korun

Praha
Aktualizováno

Za devět měsíců fungování zabránil tým Kobra daňovým únikům za 1,7 miliardy korun. Kriminalisté do této doby obvinili 82 osob, tři kauzy se již dostaly k soudu. Útvar čeká v budoucnu podle ministra vnitra Milana Chovance rozšíření, fungovat má ve všech krajích.

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah policie v rámci akce UhlíVideo: Policie ČR

 
Článek

Speciální jednotka pro boj proti daňovým únikům funguje od poloviny loňského června. Její činnost s Chovancem vyhodnotil na tiskové konferenci třeba policejní prezident Tomáš Tuhý, premiér Bohuslav Sobotka nebo ministr financí Andrej Babiš. Všichni se shodli na tom, že jde o dobře fungující projekt.

Podle Tuhého by útvar Kobra mělo v budoucnosti posílit zhruba 150 lidí, kteří by měli k policii přijít v příštích čtyřech letech, kdy sbor plánuje nabrat 4000 členů. V současnosti u policie slouží zhruba 40 tisíc lidí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nový společný objekt útvar podle Chovance nepotřebuje. „Není potřeba budovat společné pracoviště, chceme se rozšiřovat do krajů. Několik akcí už proběhlo na úrovni krajských Kober,” uvedl Chovanec.

Zástupci Kobry dosud informovali o případech, které se týkaly fiktivních obchodů s reklamou, pohonnými hmotami, textilem, stroji, stavebními pracemi ale také třeba s toaletním papírem, cigaretami nebo tabákem.

Inspirací pro vznik speciálního útvaru bylo Slovensko, kde pracuje tým se stejným názvem od roku 2012. „Konstatovali jsme, že na Slovensku mají velký náskok,” podotkl Sobotka.

Nově obviněno 29 lidí

Na tiskové konferenci zástupci Kobry také prezentovali nejnovější odhalený případ s názvem Uhlí. Po zásahu na celém území ČR bylo obviněno 29 osob z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

Dva z obviněných nakoupili či založili od roku 2011 desítky společností za účelem vylákání nadměrných odpočtů DPH. Jako jednatelé společností byli nastrčení bílí koně. Firmy nevykonávaly žádnou činnost, ale podávaly smyšlená daňová přiznání na vysoké obraty ze stavební činnosti.

Škoda byla kriminalisty vyčíslena na 290 miliónů korun. Policisté zajistili několik nemovitostí a asi 30 miliónů korun na účtech a v hotovosti. Tři obvinění byli vzati do vazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám