Hlavní obsah

Zákrok proti střelci měl být do patnácti minut, tvrdí Huml

Právo, kab

Poslanec z bezpečnostního výboru a bývalý policista Stanislav Huml (ČSSD) tvrdí, že policisté měli zakročit proti masovému vrahovi v Uherském Brodě do patnácti minut. Nechápe, proč strážci zákona čekali na zásahovou jednotku z Brna.

Foto: Petr Horník, Právo

Stanislav Huml

Článek

Zásah první dvojice policistů, kteří dorazili na místo činu, byl podle Humla v pořádku. Chyby se však dopustily posily, které dorazily po pár minutách za nimi.

„V ten moment tam už bylo těch policistů dost. Oni věděli, že tam byl jeden střelec. Někdo se měl ujmout velení a vejít dovnitř a pokusit se o to osvobodit rukojmí. Budeme dlouho spekulovat o tom, jestli mohli zachránit někoho z těch postřelených,“ uvedl Huml v ČT.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Já se ptám, kdo rozhodl o tom, že se bude čekat na zásahovou jednotku z Brna,“ uvedl Huml. Připomněl, že i policista má právo na to být chráněn, k tomu jsou však policejní automobily vybaveny dvěma neprůstřelnými vestami.

Policisté však nečekali na zásahovou jednotku. Se střelcem byli v kontaktu, vyjednávali, protože tvrdil, že má rukojmí. Jakmile vyjednávání skončilo, zasáhli.

Postup policie se musí vyšetřit

„Ministr vnitra se k tomu staví velmi rozumně,“ míní Huml. Je správné, aby celý zásah byl nejdřív prošetřen. Nesouhlasí však s policejním prezidentem Tomášem Tuhým, že policie se zachovala standardně. „Policie má pomáhat a chránit,“ připomněl Huml.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svědek, který přežil masakr v Uherském Brodě, popisuje jeho průběhVideo: Reuters

Při tragédii v Uherském Brodě zabil v restauraci Družba zřejmě psychicky nemocný muž osm lidí a poté i sám sebe. Neštěstí rozpoutalo debatu o tom, zda nezpřísnit podmínky pro vydávání zbrojních průkazů. V budoucnosti by mohlo být povinné psychologické vyšetření.

Ministr vnitra Milan Chovanec by rád dal více pravomocí obcím. „Obec by měla mít větší právo mluvit do toho, kdo na jejím území drží zbraň,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám