Hlavní obsah

Kauza Rath: Žalobce chce pro manžele Kottovy až 9 let vězení

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní zástupce Petr Jirát navrhl osmi- až devítileté tresty pro Kateřinu a Petra Kottovy v kauze manipulování s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Jirát tím zakončil ve středu u Krajského soudu v Praze svoji závěrečnou řeč. V příštích dnech přijdou na řadu závěrečné řeči obhájců a obžalovaných.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Kottová (dříve Pancová) s manželem Petrem

Článek

Zároveň požaduje Jirát propadnutí veškerého majetku manželů Kottových. Podle žalobce si trestnou činností přišli na 30 miliónů korun.

Kott o přestávce při jednání novinářům řekl, že s navrhovaným trestem nesouhlasí a žalobce je podle něj "gigantický demagog". Jeho manželka ani jejich obhájce Tomáš Sokol se nevyjádřili-

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pro většinu zbytku obžalovaných žádá Jirát tresty kolem pěti let. Spolupracující obviněné podnikatelce Ivaně Salačové navrhl tříletý podmíněný trest.

„Jde o příklad páchání trestné činnosti vysoce organizovanou skupinou. Korupce je závažnou nemocí teto společnosti, je prorostlá do vysoké politiky,“ zakončil řeč Jirát.

V dopolední části jednání Jirát pokračoval v podrobném popisování propracovaného systému manipulace s tendry. Během úterního jednání se věnoval stavebním zakázkám, ve středu přešel k výběrovým řízením modernizace a dodávkám vybavení středočeských nemocnic. Podle žalobce provedené důkazy jasně prokázaly vinu všech obviněných.

Foto: Milan Malíček, Právo

Spolupracující obviněná Ivana Salačová

Kateřina Pancová (nyní Kottová) vybrala podle Jiráta spolu se svým budoucím manželem Petrem Kottem a tehdejším hejtmanem kraje Davidem Rathem na zakázky modernizace nemocnic tři firmy, Puro-klima, Hospimed a B. Braun Medical, které se pak točily ve výběrových řízeních, pouze si měnily role „vítězů“ a „křoví“. „Jednalo se o spolehlivé, prověřené portfolio firem, které byly diskrétní a spolehlivě dávaly úplatky,” uvedl Jirát.

Pokud se do výběrového řízení přihlásila jiná firma, záměrně upravili zadávací dokumentaci tak, aby vyhovovala jimi vybraným firmám.

Podle jednoho ze svědků je nemožné při kontrole zjistit, že byl vítěz vybrán předem. Což podle Jiráta obžalovaní věděli.

„Obžalovaní věděli, že pokud někdo nerozkryje zákulisí takto připravených zakázek, pak je nemá šanci odhalit,“ prohlásil Jirát.

Ratha projedná soud samostatně

Obžaloba viní v kauze jedenáct lidí z ovlivňování veřejných zakázek. Má se jednat zejména o zakázky týkající se opravy buštěhradského zámku, budovy hostivického gymnázia a modernizace nemocnic ve Středočeském kraji.

Lékař a bývalý středočeský hejtman Rath měl o všem vědět a brát úplatky. Sám vinu odmítá a hájí se několikanásobnou kontrolou, díky které nemohly být tendry ovlivňovány.

Aby zamezil průtahům a zdržování ze strany obhajoby, vyloučil soudce Robert Pacovský případy Davida Ratha a Lucie Novanské k oddělenému jednání. Novanská byla členkou představenstva firmy ML Compet, která měla organizovat zmanipulované tendry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám