Hlavní obsah

Útočníkovi z Brodu nedávno prodloužili zbrojní průkaz, policie ale chtěla nový posudek

Právo, Novinky, Ondřej Kořínek, Jiří Růžička
Uherský Brod

Zdeněk Kovář, který vraždil v restauraci Družba v Uherském Brodě, měl zbrojní průkaz od roku 2000. V lednu si požádal o obnovení po pěti letech, tak jak mu ukládá zákon. Předložil také platnou zdravotní prohlídku. Nový průkaz si ale nevyzvedl a policie ještě před jeho úterní střelbou požádala lékaře o nový posudek.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Policejní hlídka pře domem útočníka z Uherského Brodu

Článek

„19. ledna si podal žádost o prodloužení, doložil k tomu zdravotní posudek, kde byla jediná poznámka, že musí nosit dioptrické brýle. V evidencích neměl žádné přestupky ani trestné činy, proto mu byl zbrojní průkaz vydán,“ vylíčil na čtvrteční tiskové konferenci ředitel zlínské policie Jaromír Tkadleček.

Na počátku února bylo podle něj zahájeno správní řízení, kdy oddělení policie Uherský Brod přes odbor pro zbraně požadovalo po Kovářovi opětovnou lékařskou prohlídku a nový posudek zdravotní způsobilosti. „20. února mu byl doručen dopis s touto výzvou,“ konstatoval Tkadleček s tím, že fyzicky si nový zbrojní průkaz nestačil vyzvednout.

V době, kdy Kovář vraždil v restauraci Družba, mu stále ještě platil předchozí zbrojní průkaz.

Ochrana lékařského tajemství

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar České televizi ve čtvrtek řekl, že opětovné vydání zbrojního průkazu nechtěla rodina střelce s poukazem na jeho zdravotní stav a žádala o to ošetřujícího lékaře.

Z tohoto důvodu po něm policisté zřejmě opět chtěli zdravotní posudek. Jaromír Tkadleček ale na čtvrteční tiskové konferenci řekl, že žádost vycházela z vlastní iniciativy policie.

Lékař, který předchozí posudek o zdravotní způsobilosti Kovářovi vydal, odmítl Právu sdělit jakékoli podrobnosti s odkazem na lékařské tajemství.

Zbrojní průkazy vydané do června 2014 se vydávaly na pět let. Každých 2,5 roku se ale musí doložit zdravotní posudek od praktického lékaře. Od července 2014 vstoupila v platnost novela zákona, která zvýšila pětiletou lhůtu na deset let.

Třiašedesátiletý pachatel vraždil dvěma zbraněmi. U sebe měl revolver Alfa vzor 820 a pistoli CZ 75B. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám