Hlavní obsah

Chlípný kněz Tvrdoň dostal pět let vězení

Novinky, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlíčkův Brod

Pětiletý pobyt ve věznici s ostrahou, sexuální ochrannou léčbu a zákaz činnosti s dětmi a mladými lidmi je účet, který ve čtvrtek 26. února vystavila předsedkyně senátu havlíčkobrodského soudu Hana Doubková římskokatolickému duchovnímu Eriku Tvrdoňovi za řadu trestných činů včetně znásilnění. Případ tím nekončí: státní zástupkyni se trest zdá příliš mírný a odvolala se proti němu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Erik Tvrdoň (vpravo) při poradě se svým advokátem před začátkem jednání

Článek

Verdikt pro dosud netrestaného 52letého kněze mluví o vydírání, pohlavním zneužívání, znásilnění i pokusu o ně, sexuálním nátlaku, svádění k pohlavnímu styku i zneužití dítěte k výrobě pornografie.

Hlavní líčení probíhalo od 16. prosince loňského roku a jeho převážná část byla s ohledem na citlivá data včetně případů dvou velmi mladých dívek s vyloučením veřejnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pro oběti byl autoritou

Výčet skutků při čtení rozsudku ale nepřekvapil. I předsedkyně senátu v odůvodnění rozsudku poukázala na modus operandi – vývoj ani průběh jednotlivých případů se v podstatě neodlišoval.

Na počátku vždy stály velmi důvěrné SMS zprávy, ty postupně přerostly v naléhání a žádosti o zaslání fotografií jejich nahého těla, posléze to přerostlo v osobní setkání a fyzický kontakt. Ze strany žen vesměs nechtěný, ale zpravidla nějaký čas tolerovaný. Kněz, který si ženy zavazoval finanční pomocí i dárky, pro ně byl autorita a roli hrál i fakt, že na ně věděl citlivé informace.

První registrovaný případ se datuje k roku 2006, poslední z celkových pěti dovedl Tvrdoně v únoru 2013 do náruče kriminalistů.

„Soud měl dostatek důvodů k vynesení rozsudku,“ poukázala soudkyně na věrohodné výpovědi poškozených i zajištěné důkazy a odmítla tak Tvrdoňův protiargument, v němž po podání trestního oznámení jednou z žen, které kauzu odstartovalo, uvedl, že jde o komplot ve snaze ho zničit.

Státní zástupkyně Zdeňka Tománková se proti výši trestu odvolala hned v soudní síni, obhájce Petr Carda se odkázal na to, že nejdřív musí věc projednat s klientem. Tvrdoň, který setrvává v královéhradecké vazební věznici, se totiž na vlastní žádost hlavního líčení neúčastnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám