Hlavní obsah

Zloději, který ukradl a poškodil slavnou Drtikolovu fotografii, zpřísnil soud trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský vrchní soud ve čtvrtek vyměřil šest let vězení pro Miloslava Pince, který podle obžaloby v roce 2011 ukradl z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze slavnou fotografii Vlna od Františka Drtikola. U městského soudu loni dostal čtyři roky vězení. Pinc by také měl zaplatit čtyři milióny korun jako náhradu škody za poškození uměleckého díla.

Článek

Rozsudek je pravomocný. Lze proti němu podat pouze mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu.

Drtikolův snímek, jehož cena se podle soudních znalců odhaduje na deset miliónů korun, zmizel přímo z expozice muzea v polovině března 2011. Zloděj tehdy sňal fotografii ze zdi a vyřízl ji z rámu. Zaměstnanci ztrátu exponátu zjistili o den později.

Fotografie se několik dní po krádeži objevila v nabídce pro galerii v Kalifornii, která ale nechala dílo prověřit. Ukázalo se, že je kradené. Snímek byl také v zámoří zajištěn. Nalezená fotografie se vrátila zpět do muzea na konci března 2011.

Pátrání po pachateli trvalo o více než dva roky déle. Dopaden byl až v červnu 2013. Muž vinu odmítá a tvrdí, že v muzeu vůbec nebyl. "Já jsem to prostě neukradl," řekl ve čtvrtek u soudu Pinc.

František Drtikol (1883–1961) je považován za jednoho z nejvýznamnějších světových fotografů. V polovině 20. let 20. století experimentoval s myšlenkou vlny a vytvořil několik pracovních verzí a jednu konečnou. Nejslavnější a nejvíce vystavovaná definitivní verze této fotografie je uložena v muzejním depozitáři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám