Hlavní obsah

Matka policistky, která kvůli šikaně spáchala sebevraždu, s žalobou o peníze neuspěla

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Matka policistky, která se před pěti lety zastřelila kvůli sexuálnímu obtěžování a údajné šikaně v práci, neuspěla se svojí žalobou na ministerstvo vnitra. Městský soud v Praze ve čtvrtek zamítl její požadavek na 1,8 miliónu korun jako nemajetkovou újmu. Verdikt není pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Devětadvacetiletá kapitánka Martina Olšáková se zastřelila služební zbraní v roce 2010 ve své kanceláři na Krajském ředitelství policie hlavního města Prahy (KŘP). Podle její matky ji k sebevraždě dohnalo chování jejího přímého nadřízeného, majora Petra Buriana. V dopise na rozloučenou policistka napsala, že ji Burian šikanuje a sexuálně obtěžuje. Napsala mimo jiné, že i přesto, že se snaží, Burian na ni tlačí a je na ni zlý a hrubý.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Poté, co Olšáková nastoupila na KŘP, se vztahy mezi ní a nadřízeným vyhrotily. Situace se po nějaké době uklidnila, dokonce do té míry, že navázala s Burianem sexuální poměr.

Časem se ale vyrojily problémy, které vyvrcholily tím, že měl Burian ženě vyhrožovat, že pokud s ním ukončí sexuální vztah, projeví se to na jejím hodnocení a u policie už si neškrtne.

Znalec: Šlo o sexuální obtěžování

Podle znalce Petra Weisse chování Buriana odpovídá sexuálnímu obtěžování, za které byl Burianovi uložen kázeňský trest. Weiss ale ve své zprávě píše, že nelze plně konstatovat příčinnou souvislost mezi situací na pracovišti a sebevraždou mladé policistky, s čímž se soud ztotožnil.

„Ne všechno, co se jí (Olšákové – pozn. red.) v životě dělo, bylo způsobeno majorem Burianem,“ řekl k rozsudku soudce Tomáš Novosad s tím, že o sexuálním obtěžování ale není pochyb. To potvrdili při dřívějších jednáních i spolupracovníci Olšákové.

Dalším svědectvím, důležitým pro rozhodnutí, byla výpověď bývalého přítele policistky, shodou okolností psychiatra, podle kterého měla pocit, že se jí zavírají dveře, že si nenajde životního partnera a že nebude mít děti a rodinu.

„Volila sebevraždu jako zkratkovité řešení subjektivně bezvýchodné situace,“ uvedl Weiss ve svém posudku.

Matka žádá celkem tři milióny

Právní zástupce matky zastřelené policistky Václav Láska poukázal na fakt, že po smrti dcery žena strádá emočně i hmotně. Matce vadilo, že po smrti dcery nepřišla ze strany policie žádná sebereflexe nebo omluva. „Nebýt osoby majora Buriana, její dcera by byla naživu,” prohlásil ve čtvrtek před soudem Láska.

Matka Olšovské požaduje po ministerstvu vnitra celkem tři milióny za smrt své dcery. 1,8 miliónu žádala jako nemajetkovou újmu. Zbytek vyjadřuje majetkovou újmu, peníze, které jí dcera přispívala na živobytí, a nebýt této tragické události přispívala by i nadále. Tuto žalobu řeší Obvodní soud pro Prahu 7.

Reklama

Výběr článků

Načítám