Hlavní obsah

Do domu střelce z Uherského Brodu vnikla zásahová jednotka násilím

– Uherský Brod • Aktualizováno
Právo, Novinky, Aleš Fuksa

Krátce po jedenácté hodině večer policie vtrhla do domu, kde bydlel Zdeněk K., který v úterý odpoledne v Uherském Brodě zavraždil osm lidí. V domě byla jeho manželka. Policisty celé odpoledne a večer odmítala pustit dovnitř.

Manželku střelce z Uherského Brodu odvezli zdravotníciVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Zásahové komando proniklo do domu v Javořinské ulici zezadu od zahrady a vše se obešlo beze střelby. Z místa byly slyšet pouze příkazy policistů, zvuk rozbitého skla a tupé rány, zřejmě z rozbíjených zadních dveří.

Po necelé půlhodině žena vyšla z domu nezraněná v doprovodu zásahové jednotky a zdravotníků. Ti ji podpírali. Z místa ji odvezla sanitka.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Manželku muže, který vraždil v restauraci Družba, vyvedli z domu zdravotníci.

Před akcí policisté rozšířili uzavřenou oblast kolem domu. Od odpoledne před ním hlídkovali dva muži zákona a policejní páska nejprve ohraničovala pouze prostor před domem útočníka. Před 22.45 hod. na místo dorazily policejní posily. Energetici ze společnosti RWE také odpojili dům od dodávek elektřiny.

Nechtěla policii pustit dovnitř

Manželka útočníka s policisty odpoledne mluvila, řekla jim ale, že je dovnitř nepustí, dokud se její muž nevrátí. Ten přitom po střelbě v restauraci Družba spáchal sebevraždu. Zdeněk K. v restauraci vraždil zhruba hodinu po poledni.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Dům, kde bydlel šílený střelec.

Podle slov jednoho z policistů hlídkujících večer před domem čekali na povolení do domu vstoupit. „Policisté čekají, až dostanou povolení k domovní prohlídce,“ hlásil redaktor Práva krátce po jedenadvacáté hodině.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Útočník bydlel nedaleko restaurace

Státní zástupce Roman Kafka ale uvedl, že policisté povolení k domovní prohlídce nepotřebovali. „Policie má zákonné možnosti, jak do domu vstoupit i bez příkazu k domovní prohlídce,” sdělil po desáté večer Kafka Právu.

Problémy z minulosti

„Nevíme, jak se zachová, problémy s ní i jejím manželem jsme v minulosti řešili opakovaně,“ uvedl několik hodin předtím jeden ze zasahujících policistů. Podle jeho slov řešili prohřešky manželů proti občanskému soužití.

Podle jednoho ze sousedů obyvatelé v ulici v minulosti sepsali petici, ve které chtěli požádat úřady, aby řešily problémy s dotyčnými manželi. Žena sousedům měla vyhrožovat, že je zabije. Nakonec se proto rozhodli, že petici úřadům neodešlou.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Obyvatelé Uherského Brodu zapalovali svíčky nedaleko restaurace, kde 62letý muž zastřelil osm lidí.

Sousedé uvedli, že žena je nervově labilní, stejně jako byl její muž. Měla by pravidelně brát léky, což však nedělá. Dům se nachází poblíž sídliště Olšava v jižní části města. Je nedaleko restaurace, kde muž útok spáchal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám