Hlavní obsah

Na sklonku života vsadili na pečovatelku, obrala je

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Téměř stoletá profesorka matematiky Věra Popková a jen o pár let mladší házenkářský šampión Jaroslav Kocáb vsadili na sklonku svých životů na špatnou pečovatelku. Přesněji řečeno na podvodnici, která podle státní zástupkyně Drahomíry Lorencové připravila oba vážně nemocné staré lidi o peníze.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Říkala si Beránková, ale ve skutečnosti se jmenuje Jarmila Trochtová (54). Je v invalidním důchodu a po uši se topí v dluzích. K plzeňskému soudu přišla tento týden o berlích a všechny v jednací síni se snažila přesvědčit, že byla vlastně jakousi samaritánkou. Verdikt by měl padnout v březnu.

V případě Popkové tvrdila, že se o ni starala zadarmo, a od Kocába si údajně vzala jen to, co jí dal jako odměnu. Žalobkyně to ale vidí jinak.

Prý jim posluhovala

„Pod smyšlenou identitou za účelem výpomoci v domácnosti navštěvovala Věru Popkovou v bytě, přičemž věděla, že důchodkyně trpí stařeckou demencí vyznačující se ztrátou paměti. Manipulovala s ní a ovlivňovala ji tak, že ji několikrát nechala vyzvednout z vkladní knížky desítky tisíc korun, které si hned převzala,“ uvedla Lorencová s tím, že v jednom případě se obžalovaná pokusila převést z účtu důchodkyně 70 tisíc, což se jí nepovedlo.

Z účtu Kocába, který ležel nemohoucí v léčebně dlouhodobě nemocných, vybírala Trochtová peníze krátce před jeho smrtí a měsíc po ní. Celkem to dělalo přes 130 tisíc korun.

„K paní Popkové jsem chodila domů tři roky. Začalo to pedikúrou a pak přišla s tím, že potřebuje tamto a tuto. Nebyla jsem schopná stoleté babce říci, že jí s tím nepomůžu. Chodila jsem jí na nákupy, vodila ji po doktorech a úřadech. Ze začátku jsem u ní i uklízela. Oslovovala mě posluhovačko,“ hájila se Trochtová. Dělala to prý všechno gratis.

Banka peníze nepřevedla

„Nechávala jsem u ní doma nenápadně vzkazy jejímu synovi a doufala, že se dovtípí a zaplatí mi. Jenže nic se nedělo,“ pokračovala obžalovaná žena. Potvrdila, že peníze s důchodkyní chodila vyzvedávat.

„Vždycky mi řekla, kdy je potřebuje, a tak jsme šly do banky. Peníze si vždycky dala do takové příšerné taštičky, kterou nosila na krku. Co pak s nimi dál dělala, nevím,“ vypovídala dále Trochtová.

Na videozáznamu z bezpečnostní kamery uvnitř banky je ale patrné, že celý balík peněz vydaný úřednicí za přepážkou bere Trochtová a důchodkyni dává jen jednu bankovku.

Pokus převést z účtu Popkové 70 tisíc vysvětluje obžalovaná žena tak, že špatně vypsala bankovní příkaz.

„Správně to mělo být 700 korun za oblečení, které jsem paní Popkové koupila, a ona mi řekla, že si ty peníze mohu strhnout z jejího účtu. Jenže když jsem v bance vyplňovala formulář, nějak jsem omylem popletla ty nuly a bylo z toho 70 tisíc,“ vysvětlovala Trochtová. A právě tahle transakce se jí stala osudnou, banka totiž peníze nepřevedla, protože se lišil podpisový vzor.

„Mámě přišel z banky dopis, že se někdo pokoušel převést z jejího účtu 70 tisíc na jiný účet. Hned mi volala, tak jsem to začal prověřovat a zjistil jsem časté výběry velkých sum peněz. Podezření padlo na paní Trochtovou, a to vzhledem k tomu, že máti byla extrémně spořivá a nikdy by takové částky sama od sebe nevybírala. Podal jsem proto trestní oznámení,“ sdělil Popkové syn Karel, který žije od roku 1969 v Mnichově a svoji matku pravidelně navštěvoval třikrát do měsíce. O tom, že Trochtová matku navštěvuje, věděl.

O peníze si prý nikdy neřekla

„Nikdy si neřekla o žádné peníze. Máma mi říkala, že jí platí za pedikúru. Dokonce jsem sám zvažoval, že ji požádám, aby za maminkou chodila častěji, aby ji hlídala, protože se u ní začal rozjíždět alzheimer a dost zapomínala. Než jsme se domluvili, tak to prasklo s těmi penězi,“ uzavřel Karel Popek.

U nemocného důchodce se Trochtová vymlouvala na to, že jí podepsal papír, podle kterého si mohla převést jeho peníze na sebe.

„Jednou, když jsem za ním přišla do léčebny, tak mi řekl, že už není životaschopný. Vyndal ze šuplíku papír, kde měl sepsané, jak rozdělí majetek. Podle toho jsem si mohla na sebe převést peníze z účtu, bylo to asi 240 tisíc korun,“ vysvětlovala před soudem Trochtová.

Dodala, že po smrti Kocába si nechala jen 60 tisíc korun jako odměnu za péči a asi sto tisíc měla osobně předat údajnému Kocábovu nemanželskému synovi, o kterém ale nedokázala říci nic bližšího.

Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám