Hlavní obsah

Muž, který házel na D1 polena na auta, je ve vazbě. O motivu policie nechce mluvit

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaatřicetiletý muž z Přerovska, který je podezřelý z toho, že 29. ledna házel polena z mostů na dálnici D1 na Přerovsku a Novojičínsku, je už ve vazbě. Po zadržení pobýval na psychiatrii. Právo o tom v pondělí informovala policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Foto: Policie ČR

Článek

„Ve čtvrtek 19. února akceptoval soudce návrh státního zástupce na vzetí obviněného muže do vazby. K motivu jednání pachatele se nebudeme vyjadřovat,“ uvedla policejní mluvčí s odkazem na probíhající vyšetřování.

Muž házel dřevěná polena postupně ze čtyř mostů, poničil 28 aut a zranil jednoho člověka. Policisté ho zadrželi pouhý den po útocích. Za obecné ohrožení mu hrozí až osm let vězení. Škoda byla předběžně odhadnuta na milión korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dřevo bylo na vozíku za autem

Odhalení pachatele bylo výsledkem mimořádné a bleskurychlé spolupráce policistů z Olomouckého a Moravskoslezského kraje. „Pátrání se rozběhlo krátce po prvním útoku. Již na druhý den ráno jsme zajistili vozidlo Nissan Navara s přívěsným vozíkem naloženým dřevem, který se měl podle svědků v inkriminované době nacházet v místě události. Tam se nám totiž podařilo zajistit střepy pocházející z rozbitého světla tohoto vozidla i další stopy a právě ty nás k němu dovedly,“ uvedl již dříve moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Poprvé muž, který dosud nebyl soudně trestán, házel dřevo z mostu nad D1 mezi Bělotínem a Stříteží nad Ludinou. Později útočil také z mostů na silnicích mezi Palačovem a Starojickou Lhotou, Velkou a Hranicemi-Lhotkou a Olšovcem a Hranicemi.

Poničil 19 nákladních a devět osobních vozidel. Dřevěné špalky vážily deset až dvacet kilogramů. Na životě muž ohrozil třicet lidí, z toho 18 cizinců. Policie zatím nevyloučila změnu právní kvalifikace z obecného ohrožení na pokus vraždy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám