Hlavní obsah

Školáci přepadávali v Ostravě důchodce

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

Čtyři osoby, z toho tři důchodce, napadla a okradla v průběhu několika hodin v Ostravě trojice mladých násilníků. Dva žáci deváté třídy ve věku 15 a 16 let a 18letý mladík už skončili ve vazbě. Policisté je stíhají pro násilné a majetkové trestné činy.

Foto: Policie ČR

Některé z věcí, které ukradla trojice mladých násilníků, policisté zajistili.

Článek

K útokům došlo v polovině února. První obětí byla 82letá žena. Šestnáctiletý mladík chtěl důchodkyni, která odemykala dům, ukrást kabelku. Ta ji ale odmítala pustit. Kabelkou trhl násilník tak silně, že žena upadla a on ji táhl po zemi. Nakonec jí kabelku ukradl.

„Mladíka se snažil dostihnout šestaosmdesátiletý muž, který ženu doprovázel, podezřelí ho však srazili k zemi a zranili,“ popsala policejní mluvčí Gabriela Holčáková s tím, že senior se bude ze zranění léčit několik týdnů. Škoda na majetku byla předběžně stanovena na částku nepřesahující 3 tisíce korun. Získané finance měli podezřelí utratit v herně.

Zhruba za tři hodiny zaútočila trojice na jiném místě v Ostravě na 76letou ženu. „Jeden z mladíků měl seniorce vytrhnout igelitovou tašku takovou silou, že jí část tašky zůstala v ruce. Poškozená měla v tašce kabelku, kterou prohledali a odcizili jí mobilní telefon a peníze,“ sdělila mluvčí a dodala, že škoda byla v tomto případě vyčíslena na necelé 4 tisíce korun.

Dům mu vykradli, když šel na policii

Poslední obětí mladých násilníků byl 61letý muž, kterého napadli zezadu v okamžiku, kdy odemykal dům. „Při napadení mu poškodili zavazadlo, které měl u sebe, a s částí zavazadla se dali na útěk,“ řekla Holčáková. Po chvíli se však útočníci vrátili, a s železnou tyčí v ruce žádali po muži peníze. Nakonec mu ukradli 300 korun a utekli.

Zatímco okradený šel vše ohlásit na policii, mladíci pomocí klíčů, které mu vzali, vnikli do jeho bytu a ukradli mu další věci, například šavle, kord, hodinky či akordeon. Tentokrát způsobili škodu ve výši asi 90 tisíc korun.

Mladíky obvinili policisté z loupeže, krádeže a porušování domovní svobody, stejné obvinění si vyslechl i jejich starší komplic, který je v současné době kvůli krádeži v podmínce. „Ani mladiství však nekomunikovali s policisty zdaleka poprvé. V uplynulých měsících byli prověřování pro majetkové či násilné protiprávní jednání, stav těchto vedených řízení je v různých stádiích,“ poodhalila policejní mluvčí.

Dodala, že soud vzal obviněné do vazby, dospělému pachateli hrozí až 10 let za mřížemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám