Hlavní obsah

Užívala si z invalidního důchodu syna, ten skončil jako žebrák

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před sedmi lety zbavil karvinský soud Petra F. (32) svéprávnosti a svěřil jej do opatrovnické péče matce. Jenže tu víc než osud syna zajímal jeho invalidní důchod. Peníze měla používat pro vlastní potřebu a Petr skončil jako žebrák na ulici.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Padesátiletá žena žijící nyní na Klatovsku připravila syna o téměř 160 tisíc korun. Policisté ji stíhají za zpronevěru, ve vězení může skončit až na osm let. Už také byla úředně zproštěna opatrovnictví, neposílala totiž soudu povinné zprávy o tom, jak s penězi syna hospodaří.

Petr se nejprve léčil na psychiatrii v Opavě, na jejíž depozitní účet mu chodil důchod. Jakmile jeho matka dostala glejt opatrovníka, peníze z účtu okamžitě vybrala. Synův důchod si pak nechala pravidelně vyplácet, přičemž za něj hradila pouze regulační poplatky v nemocnici a poslala mu občas nějaký balíček. Když se Petr F. vrátil z léčebny, oznámil matce, že už s ní být nechce, a požádal ji o svůj důchod.

Žádné peníze ale nedostal, tak si půjčil od sousedky pár stovek na vlak a odjel do Prahy. Matku se poté snažil několikrát kontaktovat, ta se ale mezitím odstěhovala. Když už na ni sehnal telefon, odbyla ho s tím, že mu žádné peníze nedá.

Skončil na ulici

„Objevili ho spát pod mostem. Byl ve velmi zuboženém stavu. Kolegyně si ho dokonce chtěla vzít k sobě jako opatrovnice. Nakonec jsme mu sehnali útočiště u Armády spásy,“ řekla Právu vedoucí oddělení bezpečnostní prevence městské části Praha 7 Kateřina Laskovská.

Podle ní Petr F. neměl žádné doklady a byl fakticky bezdomovcem. Prosil o pomoc s vyřešením své situace. Úřednice zjistila, že muž je zbavený svéprávnosti a že opatrovnicí je jeho matka. Ženě proto zavolala a sdělila jí, v jakém stavu se nachází její syn.

„Odpověděla mi, že ji to nezajímá, že syn je feťák a žádné peníze od ní nedostane,“ uvedla terénní pracovnice. Podle ní žena odmítala vydat pro syna jakékoli finanční prostředky. Muž tak mohl přebývat pouze v azylových zařízeních, přičemž poplatek za něj platila sama úřednice.

„Nebylo možné mu zařídit finanční pomoc, protože oficiálně pobíral invalidní důchod,“ uzavřela úřednice. Obviněná žena se hájila tím, že peníze se snažila použít pro potřeby syna. Pokud pak někdy použila něco pro sebe, nechtěla tím prý syna nijak poškodit. Myslela si, že jako matka nemá povinnost soudu skládat účty, jak se synovými penězi naložila.

Reklama

Výběr článků

Načítám