Hlavní obsah

Za vraždu ženy si odpyká 25 let, potvrdil Nejvyšší soud

– Brno

Výjimečný trest 25 let ve vězení si odpyká Jiří Funda za vraždu mladé ženy. S konečnou platností o tom ve středu rozhodl Nejvyšší soud, který jeho dovolání odmítl. Odůvodnění soud zatím nezveřejnil. Funda ubodal dívku poté, co ho přistihla při krádeži ve svém bytě v Praze.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V dovolání Funda požadoval zrušení verdiktu odvolacího soudu a vrácení případu k novému projednání. Paralelně podával i ústavní stížnost, kterou ale Ústavní soud odmítl jako předčasnou. Poukazoval v ní na „extrémně vadné" dokazování.

Justice podle něj založila rozsudek na nehodnověrných důkazech, zatímco důkazy, které předkládala obhajoba, buď soudy vůbec neprovedly, nebo je nesprávně vyhodnotily. Nyní může Funda teoreticky podat ústavní stížnost znovu. Musí argumentovat porušením svých základních práv.

Otec tří dětí se k vraždě přiznal, trest ale pokládal za nepřiměřeně přísný. Přitížila mu recidiva, konkrétně čtyři záznamy za majetkovou trestnou činnost. Jedenadvacetiletá žena z Mostu zemřela loni 6. ledna ve svém pronajatém bytě pod Vyšehradem.

Chtěl půjčit peníze

S vrahem se seznámila zhruba dva měsíce předtím, když začala zpívat v jeho kapele. Zadlužený Funda ji chtěl připravit o 15 tisíc korun, za něž si plánovala koupit notebook.

Požádal dívku, aby mu připravené peníze půjčila. Když ho odmítla a odešla umýt nádobí, vzal jí bankovky z kabelky. Dívka ho však viděla a začala na něj křičet. Funda se ji poté rozhodl zabít kuchyňským nožem.

Nejprve jí dvakrát podřízl hrdlo a pak jí zasadil přes 30 ran. Pachatel po činu podle spisu zahladil stopy, vzal peníze a dívčin mobil a z bytu odešel. Zavražděnou později objevil soused, kterému bylo divné, že přestala komunikovat s ním i s dalšími kamarády.

Reklama

Výběr článků

Načítám