Hlavní obsah

Policie chce obžalovat sestru z Rumburku za vraždu šesti pacientů

– Děčín • Aktualizováno
Právo, ape

Vyšetřování vražd šesti pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku se chýlí ke konci. Policisté z Ústí nad Labem chtějí v nejbližších dnech podat návrh na obžalobu bývalé zdravotní sestry Věry M., zabíjet je měla vysokými dávkami draslíku. Z žádných dalších vražd ženu již nepodezírají. Ženě hrozí až výjimečný trest.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obviněná sestra u soudního jednání, kde bylo rozhodnuto o vazbě.

Článek

„V nejbližší době proběhne seznámení se spisem a návrh na podání obžaloby. A myslím, že státní zástupce poměrně rychle podá obžalobu,“ řekl kriminalista Martin Charvát.

Padesátiletá žena byla nejprve loni v srpnu obviněná z vraždy jedné pacientky, v listopadu policie stíhání rozšířila o dalších pět vražd. Až do konce září byla obviněná ve vazbě, odkud byla propuštěna a poté vyšetřována na svobodě. Po listopadovém obvinění byla znovu vzata do vazby. „To hrozivé číslo šest zatím zůstane, nepodezříváme obviněnou z dalších vražd,“ uvedl Charvát.

Na začátku vyšetřování se spekulovalo, že sestra mohla provádět eutanazii. To ale policie zanedlouho vyloučila, šlo prý o úmysl. „Podle důkazů, které máme k dispozici, jednala s určitým rozmyslem, je tam určitá forma přípravy. Navíc jsme shledali zvlášť zavrženíhodné pohnutky, protože se skutků dopustila na nemocných, nemohoucích obětech,“ řekl již dříve státní zástupce František Stibor.

Na první podezřelé úmrtí upozornil lékař, který měl službu a nestandardní úmrtí pečlivě zadokumentoval. Sedmdesátiletá žena zemřela v Lužické nemocnici v noci na 6. června. Následné vyšetřování zjistilo, že ženu zabila velká dávka draslíku, která způsobila srdeční arytmii a zástavu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám