Hlavní obsah

Skončíš zakopaný na skládce, měl vyhrožovat úředník podřízenému

Právo, ape
Ústí nad Labem

Stavbu solární elektrárny v místě, kde to nepřipouštěl závazný územní plán města, měl v roce 2010 neoprávněně povolit vedoucí stavebního úřadu v Bílině na Teplicku Milan Vondráček. Navíc měl vyhrožovat i svému podřízenému, který na nesrovnalosti upozornil. Vondráčkovu kauzu začal ve středu projednávat Krajský soud v Ústí nad Labem.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Vedoucí bílinského stavebního úřadu Milan Vondráček přede senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Podle obžaloby měl Vondráček v září roku 2010 vydat rozhodnutí o umístění stavby a stavební povolení v rozporu se zákonem. Hrozí mu za zneužití pravomoci úřední osoby a nebezpečné vyhrožování až 12 let vězení. Vinu odmítá.

„Od samého počátku věděl, že stavba je situována na pozemcích, kde to závazný územní plán Bíliny neumožňuje,“ uvedl státní zástupce Martin Vlček. Společnost Energosun na základě povolení fotovoltaickou elektrárnu postavila a dosud ji provozuje.

Nezákonného povolení si prý všiml tehdejší Vondráčkův podřízený a podal příslušné písemné podání v úřadu. Vondráček údajně podřízenému řekl, že to přehnal, a vyhrožoval mu.

Dodneška jsem přesvědčený o správnosti našeho rozhodnutí.
obžalovaný

„Poškozeného vyzval k tomu, aby podal žádost o rozvázání pracovního poměru, a zároveň jej upozornil na to, že pokud kvůli němu ke stavbě fotovoltaické elektrárny nedojde, může skončit zakopaný na místní skládce Chotovenka,” uvedl žalobce Vlček. Podřízený úředník později zkolaboval a skončil v nemocnici.

Před soudem už stanul

Vondráček ve své výpovědi před soudem tvrzení obžaloby odmítl. Podle něj se v té době tvořil nový územní plán města a fotovoltaická elektrárna v něm byla zahrnuta. S její výstavbou souhlasili radní a podle Vondráčka proti stavbě vůbec nikdo nic nenamítal.

„Dodneška jsem přesvědčený o správnosti našeho rozhodnutí,“ řekl Vondráček. Za nesmysly a manipulaci označil i údajné vyhrožování podřízenému.

Vondráček má již jednu kauzu za sebou. Ústecký krajský soud letos v lednu potvrdil dřívější rozsudek teplického okresního soudu, který Vondráčka potrestal roční podmínkou a zákazem činnosti za to, že sám sobě povolil v roce 2008 stavbu vodní a elektrické přípojky k chatě v nezastavitelném území chráněné krajinné oblasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám