Hlavní obsah

Za vybržďování na D 1 dostal pirát silnic šest let vězení a přišel o auto

Právo, ČTK, Petr Marek
Olomouc
Aktualizováno

Řidič Christo Dimitrov Klisurov (47), který předloni na dálnici D 1 vybržďoval jiné auto, si definitivně odsedí šest let. Čtyři roky také nesmí řídit auto. Zároveň mu byl uložen i trest propadnutí věci, a to osobního motorového vozidla značky Škoda Superb. Rozhodl o tom v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci, když potvrdil verdikt Krajského soudu v Brně z loňského 10. října, proti kterému se obžalovaný odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Christo Dimitrov Klisurov u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Vše se stalo předloni 27. července na dálnici D 1. Bulhar Klisurov dojel v levém jízdním pruhu rychlostí kolem 130 kilometrů v hodině osobní auto, které řídila třicetiletá řidička, a pokračoval v jízdě v těsné blízkosti. Žena se obávala kolize, a tak se okamžitě zařadila do pravého jízdního pruhu.

Obžalovaný pak jel v levém jízdním pruhu souběžně s ní a záměrně prudce najel bokem svojí škodovky vpravo na její hondu. Řidička na to zareagovala prudkým úhybným manévrem směrem k pravé krajnici. Když ji poté řidič předjel, tak se částečně zařadil před ni do pravého jízdního pruhu a záměrně před ní prudce přibrzdil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Čtyři lidé prodělali psychický šok

Řidička chtěla zabránit kolizi, a proto razantně zabrzdila. Její auto však dostalo smyk, přejelo přes krajnici a narazilo do svodidel. Při nehodě utrpěla pohmožděniny krční páteře a psychický šok. Ten prodělali i další tři lidi ve vozidle, kteří zraněni nebyli. Řidič na nehodu nijak nereagoval, přidal plyn a z místa odjel po dálnici ve směru na Brno.

Foto: Petr Marek, Právo

Christo Dimitrov Klisurov u Vrchního soudu v Olomouci.

Klisurov se nikdy nedoznal. Tvrdil, že skutek, který je mu kladen za vinu, nespáchal. Poukazoval také na neadekvátně přísný trest. Ten prý vyfasoval jen proto, že je cizinec. VS však jeho argumenty neakceptoval.

„Vina obžalovaného byla jednoznačně prokázána, trest je zákonný a přiměřený. Každý normální člověk musí počítat s tím, že když provede tak riskantní manévr, mohou přijít závažné následky. To platí i o tomto případu, byť následky zde nebyly tak katastrofální, ale to jen shodou šťastných okolností,“ řekl Právu mluvčí VS Vladimír Lichnovský.

Muž si trest odpyká za pokus o těžké ublížení na zdraví. Jde o jeden z nejpřísnějších trestů za riskantní jízdu, které soudy v posledních letech uložily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám