Hlavní obsah

Vrah z Valdic, který kladivem málem ubil spoluvězně, stanul před soudem

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Před porotu trestního senátu Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí postavil Patrik Kónya (26), který si ve valdické věznici odpykává 20letý trest za vraždu nevlastního otce. I když se podle vlastních slov považuje za nekonfliktního člověka, dopustil se přímo v areálu vězení dalšího násilného činu, když kladivem málem ubil spoluvězně. Ten je dodnes upoután na lůžko.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Patrik Kónya, odsouzený za vraždu otčíma, se zpovídá z pokusu o vraždu spoluvězně.

Článek

K napadení došlo loni 21. března asi čtvrt hodiny po poledni. „Obžalovaný napadl kladivem, vážícím 680 gramů, spoluvězně (52), kterému zasadil do oblasti hlavy nejméně pět úderů kovovou částí kladiva,“ uvedla v žalobě státní zástupkyně Lenka Faltusová. Poškozený mimo jiné přišel o levou oční bulvu a utržil mnohé zlomeniny hlavy.

„To, co jsem včera udělal, bylo špatně, ale pomohlo mi to. Agrese, která byla včera, už je pryč,“ řekl policistům druhý den po události Kónya, který nyní u soudu odmítl vypovídat s tím, že vše již řekl dříve vyšetřovatelům. I přesto, že se údajně považuje za přátelského člověka, seděl v soudní síni s pouty na rukou. „Je zde reálné nebezpečí, že svým jednáním bude ručit. Pán je vedený v indexu jako zvlášť nebezpečná osoba,“ uvedl vedoucí eskorty.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výpadek paměti

Událost, k níž došlo v prostoru jednoho ze sociálních zařízení ve Valdicích, prý souvisí s vysazením léků, které mu vězeňský lékař odmítl předepsat. Užíval je už od mládí, když od 12 let docházel na psychiatrii a léčil se z depresí.

Když nemá své medikamenty, stává se prý nebezpečným. A od rána osudného dne prý věděl, že bude muset svůj vnitřní stav nějak vyventilovat. „Neplánoval jsem to. Vzal jsem z pracovní klece kladivo, které jsme používali na palety, nikomu nic neřekl a šel na WC. Myslel jsem, že tam rozbiju toaletu nebo umyvadlo. Byl tam spoluvězeň, nevím, jestli jsme se bavili, ale já s ním žádný konflikt neměl. Pak mám najednou výpadek paměti,“ popsal vyšetřovatelům.

Události si uvědomuje opět až od chvíle, kdy spatřil krev na svých rukách, na kladivu i kolem na zemi ležícího poškozeného. „Byl jsem v šoku. Protože tam ale nikdo jiný nebyl a všude byla krev, věděl jsem, že jsem to udělal já. Upustil jsem kladivo a šel se nahlásit dozorci. Řekl jsem mu: Asi jsem zabil nějakého frajera,“ pokračoval odsouzený. A odmítl podobnost s vraždou nevlastního otce.

„Tehdy to bylo předem cílené, s rozmyslem. Byl jsem ve vězení a máma mi posílala balíčky. Když se to dozvěděl, tak ji ztloukl,“ vysvětlil pohnutky k předchozí vraždě. Že mezi vražednými nástroji bylo i kladivo jako nyní, je prý náhoda.

Hrozí mu doživotí

„Poškozený je dodnes upoután na lůžko. Bez pomoci třetí osoby není schopen pohybu. Ztrácí zrak. Jeho zdravotní stav se nelepší, spíš dochází k jeho zhoršení,“ uvedl Petr Hladký, zmocněnec poškozeného, který proto pro svého klienta žádá odškodnění za poškození na zdraví a nemateriální újmu ve výši téměř 479 tisíc korun.

V souvislosti s vážným zdravotním stavem byl poškozenému přerušen výkon trestu. Ve vězení si přitom tento recidivista ruského původu odpykával desetiletý trest za pokus vraždy.

Zdravotní pojišťovna se k hlavnímu líčení připojila s žádostí o náhradu škodu 1,039 miliónu korun za léčení a hospitalizaci poškozeného.

Státní zástupkyně Lenka Faltusová novinářům uvedla, že obžalovanému hrozí v případě odsouzení až doživotí. Žádný jiný motiv, než tvrdí obžalovaný, se podle ní policii nepodařilo prokázat. Hlavní líčení bude pokračovat v úterý výpověďmi soudních znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám