Hlavní obsah

Nemám s tím nic společného, říká muž souzený za vraždu seniorky

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Případ vraždy 73leté ženy, kterou pachatel nedaleko Krnova na Bruntálsku nejprve ubodal a pak podpálil dům, kde se zločin odehrál, začal v pondělí rozplétat Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedl pětačtyřicetiletý Karel Velička, který se podle policie do opuštěného domu vloupal a ženu zabil proto, že ho tam překvapila. Obžalovaný ovšem tvrdí, že s vraždou nemá nic společného a svaluje vinu na jiného muže. Ten ale nejspíš neexistuje.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí obžalovaného Karla Veličku do soudní síně.

Článek

Tragédie se odehrála ve vesničce Chomýž u Krnova. Na konci loňského března vypukl požár v jednom z domů, které nebyly obývány. Hasiči v něm při zásahu našli mrtvolu starší ženy. Při vyšetřování vyšlo najevo, že šlo o majitelku domu, která chodila neobývanou nemovitost větrat a na jejímž těle lékaři objevili známky násilí. Stopy postupně začaly vést k muži, který se ve vesnici několik dní pohyboval a který dokonce požár oznámil na tísňovou linku.

Kriminalisté zjistili, že Karel Velička, který je otcem sedmi dětí a žil tuláckým způsobem života, se do domku několik dní před vraždou vloupal a několik dní v něm přespával. Když důchodkyně do svého domku přišla, aby ho zkontrolovala a vyvětrala, zaútočil na ni loveckým nožem. „Poté odcizil věci, které patřily poškozené, a založil v domě požár, aby zakryl stopy,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský.

Za vše může Zdeněk

Velička, který byl již několikrát trestán pro neplacení alimentů a majetkovou trestnou činnost, při svém pondělním výslechu vinu za celý zločin odmítl. Přiznal sice, že v domě pobýval, prý ho tam ale pozval jistý Zdeněk, se kterým se náhodně seznámil na autobusové zastávce, když vesnicí projížděl.

„Pršelo, a tak mi nabídl, že se tam můžu osušit a přespat,“ řekl Velička. Nakonec tam s údajným Zdeňkem zůstal několik dní až do doby, kdy se tam jednoho dne navečer vrátil a spatřil na zemi mrtvolu ženu zabalenou v dekách.

„Zdeněk říkal, že paní přišla domů a překvapila ho. Řekl jsem mu, že mizím, že s ním nechci nic mít,“ vypověděl Velička s tím, že Zdeněk mu vyhrožoval, že ublíží jeho blízkým, pokud někomu něco řekne. Potom odjel z vesnice, a když se po několika hodinách vrátil, viděl, jak z domu stoupá kouř, a zavolal hasiče.

To, že Velička je pravděpodobným pachatelem, zjistila policie během dvou dnů, a to zejména díky tomu, že se i přes ničivé následky požáru podařilo získat dostatek stop.

Hlavní líčení bude v následujících dnech pokračovat výslechy svědků, do konce týdne by mohl být vynesen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám