Hlavní obsah

Cesta Modrým dolem v Krkonoších se otevřela

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krkonoše

Zimní tyčová cesta v Krkonoších z Modrého dolu k Výrovce, přes kterou v úterý sjela velká lavina, je opět otevřená. Cesta Modrým dolem byla dosud uzavřená kvůli úternímu a středečnímu pátrání záchranářů v lavině. Nadále ovšem platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Cesta Modrým dolem je pro turisty opět otevřená.

Článek

„Práce Horské služby skončily a lyžaři se touto cestou mohou s opatrností opět vydat,” uvedl náměstek ředitele Správy Krkonošského národního parku Jakub Kašpar.

Současně varuje před stálým nebezpečím lavin. „Kromě Modrého dolu může pád laviny hrozit i na dalších značených trasách,“ upozorňuje Kašpar.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Úterní lavina v Modrém dole

Sníh je stále nestabilní

Třetí stupeň hrozby pádu lavin je nejzrádnější. Může totiž vést k falešnému pocitu nižší míry rizika.

„Sněhové profily na lavinových svazích Krkonoš jsou ovšem nadále nestabilní. Apelujeme na návštěvníky, aby dbali zvýšené opatrnosti při pohybu na turistických nebo skialpových trasách, které procházejí lavinovými terény,“ podotkl Kašpar.

Pohled na lavinu v Krkonoších z policejního vrtulníku

Opatrnost je namístě hlavně v Dlouhém dole a Kotelních jamách. „Turisté by měli umět odlišit zimní trasy od letních. Například oblíbená letní cesta Údolím Bílého Labe v úseku nad Boudou u Bílého Labe, stejně jako červená značka od Luční boudy přes Kozí hřbety do Svatého Petra, křižuje hned několik lavinových drah,“ upřesnil Kašpar.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Opět otevřená cesta.

Lavina v úterý zdevastovala část Modrého dolu a zhruba o deset metrů minula boudu Děvín. Masa sněhu patřící mezi největší, které kdy Modrým dolem letěly, tentokrát nikoho nezranila.

V Modrém dole už laviny pohřbily osm lidí, včetně stavitele první lanovky na Sněžku Štěpána Šilhavého.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám