Hlavní obsah

Nájemníkům dal do koupelny webkameru, od soudu odešel bez trestu

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Kdo by neznal filmy, ve kterých nic netušící lidi někdo sleduje skrz falešná zrcadla nebo pomocí kamery nenápadně umístěné v bytě. Přesně jako v takovém filmu si připadali nájemníci jednoho z bytů v Jihlavě. Když při strkanici v koupelně rozbili zrcadlo, mířila na ně čočka webové kamery.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Majitele bytu, pětapadesátiletého Luboše Vondráka posadil státní zástupce za šmírování nájemníků na lavici obžalovaných, odvolací Krajský soud v Brně ho ale ve čtvrtek osvobodil.

Vondrák dostal původně podmínku a měl několika nájemníkům zaplatit i finanční odškodné, po čtvrtečním verdiktu ale může slavit. Podle senátu v čele s Halinou Černou se totiž nepodařilo prokázat, že by muž přes kameru skutečně dění před zrcadlem nahrával. „Nebyl zajištěn žádný důkaz o nahrávání,“ konstatovala Černá.

Webkamera mohla být umístěna za zrcadlem několik let. Hned vedle koupelny byla technická místnost, kam měl přístup pouze Vondrák a kde policie objevila počítač a pornočasopisy.

Vybíral mladé ženy nebo páry

Podle svědků si Vondrák vybíral jako nájemníky hlavně mladé ženy nebo páry. Dokonce je měl nabádat, aby se sprchovali společně kvůli úspoře vody. „Bez vědomí svých nájemníků tyto sledoval pomocí kamery pro vlastní sexuální uspokojení,“ konstatovala státní zástupkyně.

Na celém případu je zarážející postup jihlavské policie. Nájemníci totiž ihned poté, co kameru objevili, zavolali strážce zákona. To bylo na začátku ledna 2013. [celá zpráva]

Policisté všechny včetně Vondráka vyslechli, ale na domovní prohlídku se k němu vydali až o měsíc později. Sice u něj našli videokazety s několik let starými nahrávkami dvou bývalých nájemnic, ale neobjevili nahrávky stávajících nájemníků. Navíc jim uniklo, že ke kameře je potřeba také další zařízení na přenos signálu nebo jeho příjem. Protože nic takového nenašli, podle soudkyně Černé nezbylo než Vondráka obžaloby zprostit.

„Webkamera v místnosti neměla co dělat, to je v rozporu se všemi pravidly. Podle znaleckého posudku byla sice kamera funkční, ale nebyl nalezen přijímač, který by dokázal obraz zobrazit na televizi nebo počítači,“ konstatovali soudci. Vondráka nemohli potrestat ani za nahrávání předchozích nájemnic, protože bez důkazu, že ve svém jednání pokračoval, byl čin již promlčen.

Reklama

Výběr článků

Načítám