Hlavní obsah

Blízko Terezína spadl vrtulník, stroj začal hořet, pilot zemřel

Právo, Novinky, ČTK, ok, jap, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice
Aktualizováno

Záchranáři zasahovali ve čtvrtek dopoledne u malého vrtulníku, který se zřítil poblíž Terezína v Bohušovicích nad Ohří. Stroj začal po pádu hořet, pilot neštěstí nepřežil.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Litoměřicku spadl vrtulníkVideo: Právo - Aleš Pelikán, Novinky

 
Článek

Vrtulník vyrazil na let z letiště v Roudnici nad Labem. „V 10.17 jsme přijali na tísňovou linku 158 oznámení o pádu malého civilního vrtulníku. Při pádu utrpěl pilot zranění, kterým bohužel na místě podlehl,“ řekla Novinkám kolem poledne mluvčí policie Pavla Kofrová. Při zveřejnění první zprávy neměla informaci, zda šlo o vrtulník, nebo letadlo.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Malý vrtulník spadl kousek od řeky Ohře

Podle informací z místa začal vrtulník po pádu hořet. Zřítit se měl soukromý stroj, trosky jsou rozesety po okolí. „Když spadl, uslyšeli jsme velkou ránu,“ řekl jeden z místních občanů. Podle svědků měl motor stroje za letu divný zvuk, ještě za letu z něj odpadávaly části.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Trosky helikoptéry jsou rozházené po okolí.

Požár vrtulníku zlikvidovali přivolaní hasiči. „Při příjezdu jednotky na místo ležely trosky vrtulníku v poli a byly v plamenech,“ řekl krajský mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Pilot byl zkušený

Na místě zasahovala také záchranářská helikoptéra. Podle informací Novinek byl pilotem zaměstnanec řízení letového provozu z Prahy. ČTK tuto informaci potvrdil mluvčí letového provozu Richard Klíma s tím, že šlo čistě o soukromý let.

„Vrtulník měl provoz schválený podle předpisů,” uvedl vedoucí letového oddělení ústavu Josef Bejdák. Vrtulník spadl nedaleko řeky Ohře mimo obydlenou oblast.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Příčinami pádu se začali zabývat pracovníci Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Podle Bejdáka šlo o experimentální stroj typu Exec A600 Talon, který byl dovezen z USA a v Česku byl jediný.

Problém už za letu

Podobně vážné nehody se vyšetřují zhruba půl roku. Zřejmě mohlo jít o technickou závadu stroje, letečtí inspektoři nevyloučili zatím ani případnou chybu pilota.

„Prakticky podle trosek, které se zde nacházejí na velké ploše, můžeme říct, že nějaký problém se stal už za letu, co se týče pohonné jednotky nebo kompletně sestavy toho vrtulníku,“ řekl Bejdák novinářům.

„Asi došlo ke kontaktu listu nosného rotoru s ocasním nosníkem a došlo k destrukci, nebo mohlo něco upadnout,“ pokračoval vyšetřovatel nehody. Řekl, že zatím nelze vyloučit ani chybu pilota.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zřícený vrtulník

Vrtulník byl do hmotnosti 600 kilogramů pod značkou UCL, což znamená jistá omezení týkající se prostoru létání. „Byl to zkušební let,” uvedl Bejdák. Inspektoři místo prohlížejí, následně budou zkoumat dokumenty ke stroji i dokumenty pilota a podrobně prozkoumají trosky vrtulníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám