Hlavní obsah

Soud osvobodil exšéfa CzechInvestu, podvod prý nespáchal

Právo, Jakub Troníček
Praha

Okresní soud pro Prahu 2 v úterý zprostil někdejšího šéfa státní agentury CzechInvest Miroslava Křížka obžaloby z podvodu. Podle státního zástupce měl coby ředitel agentury v roce 2010 nezákonně přihrát svému známému Zdeňkovi Hůrskému více než dvoumiliónovou zakázku na personální audit, aniž by na něm byla provedena jakákoliv práce. To ale oba obvinění odmítli a soud jim dal za pravdu.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Křížek (vlevo) a Zdeněk Hůrský

Článek

Podle rozsudku bylo totiž prokázáno, že alespoň nějaké materiály vznikly a dále se s nimi pracovalo. Osvobozující verdikt nicméně není pravomocný, žalobce Petr Boš proti němu na místě podal odvolání.

Opačný názor soudu nechtěl v úterý Boš jakkoliv komentovat, naproti tomu Křížek byl s rozsudkem spokojený. „Doufal jsem ve spravedlivý proces a jsem rád, že to takto dopadlo. Líčení bylo velmi korektní,“ řekl Právu exmanažer CzechInvestu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeho obhájkyně Karolína Zelenková doplnila, že její klient nebude po státu požadovat odškodné ani náhrady za ušlý zisk.

Zadání auditu za 2,16 miliónu byl jeden z prvních kroků, které Křížek v čele agentury udělal. Podle svých dřívějších slov před soudem se chtěl v organizaci zorientovat. Oba obžalovaní se přitom hájili tím, že výsledkem práce Hůrského byla kvalitní analýza, která „pojmenovala celou řadu věcí“.

Audit byl zmetek

To sice soud zpochybnil, když o auditu mluvil jako o zmetku, jehož proplacení Křížek dopustil, nicméně skutečnou hodnotu odvedené práce už podle něj nelze určit.

S případnými nároky na náhradu škody proto soud agenturu CzechInvest odkázal na občanskoprávní řízení.

Křížek během líčení vysvětloval, že na základě auditu chtěl v agentuře udělat rozsáhlejší personální čistku, ale tehdejší ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Kocourek mu to prý rozmluvil a celý materiál tak skončil v sejfu.

Audit se nenašel

Po vyhazovu Křížka z agentury v roce 2012 se už ale audit nenašel, a nebylo tak možné odvedenou práci posoudit. U soudu nicméně vypovídali zaměstnanci agentury, kteří práce na auditu potvrdili.

CzechInvest je státní příspěvková organizace podřízená ministerstvu průmyslu a obchodu, která má podporovat příliv zahraničních investic do Česka

I nucený odchod Křížka z čela agentury přitom souvisel s Hůrským, Kocourkův nástupce z ODS Martin Kuba manažera vyhodil kvůli kritizovanému vypsání zakázky na vyhledávání průmyslových zón pro investory, která měla být podle některých informací také šitá na míru Hůrskému.

Tehdy kvůli tomu v centrále CzechInvestu zasahovala protikorupční policie, ale nikoho v této souvislosti nakonec neobvinila.

Křížek je členem ODS v Praze 13, kde působil i jako zastupitel. Žije nicméně v Borku nad Labem, kde si postavil luxusní rezidenci. Média v této souvislosti po Křížkově odvolání upozorňovala na to, že dům je zatížen hypotékou převyšující 13 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám