Hlavní obsah

Tým Kobra vyčíslil krácení daně na Kladensku na 300 miliónů korun

– Praha • Aktualizováno

Speciální tým policie a finanční správy Kobra vyčíslil škodu při údajném krácení daně na Kladensku na nejméně 300 miliónů korun. Policisté při úterním zátahu zadrželi 29 lidí. Tři z nich poslal soud ve čtvrtek do vazby, sdělila v pátek dozorující žalobkyně Petra Vítková z Krajského státního zastupitelství v Praze.

Foto: Koláž Novinky.cz s použitím tým Kobra

Logo vyšetřovacího týmu daňové Kobry

Článek

Mezi obviněnými je údajně také kladenský podnikatel Ivan Štípek, který podle informací Lidových novin vytvořil v předchozích letech síť fiktivních firem. Lidové noviny v pátek s odkazem na policejní dokumenty uvedly, že Štípek je podezřelý z vytvoření „virtuálního firemního impéria", které fungovalo nejméně čtyři roky.

Podle listu s ním spolupracoval bývalý bodyguard nyní uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, boxer Daniel Macháček, a rovněž exmanažer hokejisty Jaromíra Jágra Lubomír Rys.

Žalobkyně Vítková řekla, že policie 29 zadržených obvinila z krácení daně. Tři z nich poslal soud ve čtvrtek do vazby. „V případě prokázání viny hrozí hlavním pachatelům až desetiletý trest odnětí svobody," dodala žalobkyně.

Vykazovali smyšlená daňová přiznání

Vyšetřovatelé zatím vyčíslili škodu na 300 miliónů korun. Podle státní zástupkyně jsou údajní pachatelé podezřelí z rozsáhlého „vylákávání daňových odpočtů daně z přidané hodnoty”.

Tým Kobra, který je složený z policistů, celníků a lidí z finanční správy a zaměřuje se na velké daňové úniky, zasahoval ve Středočeském kraji v úterý. Policisté provedli řadu prohlídek bytů a jiných prostorů. Firmy prý nic nevyráběly ani nikoho nezaměstnávaly, údajně pouze vykazovaly smyšlená daňová přiznání.

„Uváděly vysoké obraty zpravidla ze stavební činnosti a hlavně – nárokovaly si každý měsíc nadměrný odpočet daně z přidané hodnoty,” píší Lidové noviny. Vítková další podrobnosti nesdělila. Policie prý chystá ke kauze tiskové vyjádření v co nejkratší době.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám