Hlavní obsah

Traťový komisař dostal za tragédii v Lopeníku podmínku

Právo, Aleš Fuksa
Uherské Hradiště
Aktualizováno

Okresní soud v Uherském Hradišti uložil třiadvacetiletému traťovému komisaři Petru Pláškovi 1,5letou podmínku. Obžaloba ho vinila z nedbalostního usmrcení čtyř dívek ve věku od sedmi do dvaceti let při automobilových závodech v Lopeníku na Uherskobrodsku z listopadu 2012. Mezi nimi byla i partnerka mladého muže.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný Petr Plášek před vynesením rozsudku s matkou jedné z obětí

Článek

Zároveň měl nést Plášek vinu na těžkém zranění starší ženy, která se podle státního zástupce Tomáše Pindura rovněž pohybovala v zakázaném prostoru, odkud měl ji i ostatní dívky Plášek ihned vykázat.

Předseda senátu Jiří Přibyl k vině komisaře uvedl, že Plášek byl při proškolení  seznámen s tím, jaké jsou při závodu jeho povinnosti. Navíc dostal i příručku s desaterem traťového komisaře.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud zabývající se tragédií při rallye v LopeníkuVideo: Aleš Fuksa, Právo

„Proškolen byl, co si z toho vzal je jeho odpovědnost. On sám potvrdil, jak má postupovat. Že tak nepostupoval, je evidentní. Nedával ani pozor na projíždějící vozidla. Když tam byli kromě něj další lidé a on je nevyloučil, porušil pravidla. Pokud tam není divácká zóna, neměli tam diváci co dělat, traťový komisař to věděl a měl podle toho jednat. On ani ostatní ve skupince nepomysleli na svoje zdraví a životy,“ vysvětlil předseda senátu.

K výši trestu doplnil, že je spíše výchovný. „Není třeba působit represivnějším způsobem na obžalovaného,“ dodal Přibyl.

Obhájce traťového komisaře Tomáš Vymazal považuje rozsudek za kompromisní. „Jak bylo zřejmé z odůvodnění předsedy senátu, v podstatě přijal řadu našich argumentů, které snižovaly vinu mého klienta. Alespoň z mého pohledu je tam zřejmé spoluzavinění jak ze strany organizátorů, tak ze strany závodních jezdců. I tak ale zvážíme, zda budeme podávat odvolání či nikoliv,“ sdělil po skončení soudu.

Podmínku navrhoval i žalobce

Pro traťového komisaře navrhoval žalobce dvouletou podmínku. „Jeho vina byla u soudu prokázána v plném rozsahu, a to vypovídajícími svědky a též výpovědí obžalovaného,“ uvedl v závěrečné řeči státní zástupce. Mladý traťový komisař závodu Autogames rally show Uherský Brod se cítí od začátku trestního stíhání nevinen.

Závodní vůz najel 10. listopadu 2012 do skupinky osob stojící čtyři metry od silnice po přejetí horizontu v rychlosti kolem 150 km/h poté, co se dostal mimo trať. Dívky se v tu chvíli nacházely v hloučku s traťovým komisařem v místech, odkud je měl podle vedení závodu i podle státního zástupce vykázat. „Dívky tam s ním stály čtrnáct minut,“ řekl Pindur.

Pořád se z toho nedokážu vzpamatovat, co se stalo mým přátelům a mně.
Petr Plášek

Po střetu se závodním autem byl zraněn i Plášek, který stál uprostřed hloučku. Podle Pindura porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho funkce traťového komisaře.

Videozáběry rallye v Lopeníku. Archivní video

Obhájce traťového komisaře Tomáš Vymazal již při závěrečné řeči navrhl zproštění obžaloby a poukazuje na velkou míru zavinění ze strany pořadatelů a rovněž řidiče závodního vozu.

Pořadatelé prý neplnili povinnosti 

„Pořadatelé na mého klienta přenášejí odpovědnost za zdraví a životy diváků. Pokud by měl každý plnit své povinnosti, museli by mít splněny své povinnosti i pořadatelé. Největší pochybení a nejstěžejnější důvod nehody je špatná práce organizátorů, kteří mohli těmto tragickým následkům jednoznačně zabránit,“ podotkl obhájce.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud kvůli smrti při rallye v LopeníkuVideo: Právo

Poukázal například na neoznačení prostoru, kde stál Plášek, zákazovou cedulí či na podceněné školení traťových komisařů.

Jako další důvod, proč došlo k tak fatálním následkům, Vymazal zmínil nevyježděnost a nesprávnou reakci havarujícího jezdce Michaela Bartončíka, který v roce 2012 neabsolvoval jediný závodní start.

„Pořád se z toho nedokážu vzpamatovat, co se stalo mým přátelům a mně. Vinu ale nevidím na mé straně,“ dodal obžalovaný Plášek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám