Hlavní obsah

Kajínek do věznice s mírnějším režimem nepůjde, soud mu žádost zamítl

Právo, Miloslav Hradil
Šumperk

Okresní soud v Šumperku zamítl ve čtvrtek žádost doživotně odsouzeného vězně Jiřího Kajínka o přemístění do mírnějšího typu věznice, a to s dozorem. Právu to potvrdil mluvčí soudu Milan Lipenský. Jednání probíhalo v prostorách věznice Mírov na Šumpersku, odkud Kajínek téměř před 15 lety uprchl a kde nyní opět pobývá.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Jiří Kajínek na snímku z roku 2005

Článek

„Soud odůvodnil svůj verdikt tím, že zákon neumožňuje přeřazení odsouzeného k doživotnímu trestu do věznice s dozorem na jeho vlastní žádost,“ řekl Právu Lipenský.

Kajínek si podle něj může podat proti verdiktu okresního soudu stížnost ke krajskému soudu, a to ve lhůtě tří dnů. „Odsouzený se této možnosti na místě nevzdal,“ dodal mluvčí okresního soudu.

Kajínek byl v nejpřísnějším typu věznice, tedy ve věznici se zvýšenou ostrahou, do loňského ledna, kdy soud vyhověl jeho žádosti o umístění do věznice s ostrahou. Následně byl přemístěn na několik měsíců do věznice v Rýnovicích na Jablonecku, ale již od loňského června je v rámci tzv. cirkulace vězňů zase na Mírově.

Vinu nikdy nepřiznal

Kajínek byl k výjimečnému trestu doživotního vězení odsouzen za to, že koncem května 1993 zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý bodyguard v autě Vojtěch Pokoš, který byl těžce zraněn, útok přežil a později se stal hlavním svědkem. Vraždy si prý objednal další podnikatel.

Kajínek vinu nikdy nepřiznal, svoji účast na vraždách kategoricky popřel, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soud z předpojatosti. Už dvakrát neuspěl u Ústavního soudu s žádostí o obnovu procesu.

Kajínek byl 29. října 2000 prvním, komu se v šest století dlouhé historii mírovského vězení podařilo z nejpřísnějšího českého kriminálu utéci. Navíc bez škrábnutí. Speciální diamantovou strunou přepiloval mříž okna své cely. Pak uprchl s pomocí kotvy vyrobené z pelesti postele a do copu spletených pásků z natrhaných prostěradel a provázků používaných na výrobu žaluzií. Musel přitom překonat zhruba deset metrů široký ochranný koridor a zdolat patnáctimetrovou zeď.

Po Kajínkovi pátral od jeho útěku speciální tým policistů, v němž pracovali elitní kriminalisté, analytici a pátrači z celé republiky. Zhruba měsíc a půl se pak ukrýval v bytě pětinásobného vraha Ludvíka Černého, člena gangu Orlických vrahů, než byl 8. prosince 2000 zatčen Útvarem rychlého nasazení a putoval zpět za mříže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám