Hlavní obsah

Zloději odváželi nakradené dřevo z lesa kamiónem

Právo, hon
Nový Jičín

Organizovanou skupinu čtyř zlodějů, kteří kradli v lesích dřevo a odváželi ho kamiónem, odhalila policie na Novojičínsku. Škoda je zatím vyčíslena na tři čtvrtě miliónu korun a zřejmě nejde o konečné číslo, protože vyšetřování pokračuje.

Foto: Petr Janiš, Právo

Ilustrační foto

Článek

Že z lesa mizí dřevo, se policie dozvěděla na základě oznámení svědka, který si poznamenal i registrační značku nákladního auta.

„Následně kriminalisté zjistili, že se jednalo o krádež pokácených stromů připravených k odvozu. Postupně vycházelo najevo, že ke krádežím dřeva mělo dojít opakovaně. Zatím mají policisté zjištěných deset případů jednotlivých krádeží, škoda se pohybuje kolem 750 tisíc korun,“ uvedl mluvčí policie Petr Gřes.

Zloději působili zejména v okolí Oder, Guntramovic, ale také Vítkova na Opavsku. Policie zatím zadokumentovala krádeže, ke kterým došlo během dubna až června minulého roku. Členové gangu měli pečlivě rozdělené úkoly a kradli hlavně v noci mezi půlnocí a pátou hodinou ráno.

„Jedna skupina mužů vyhledávala uskladněné pokácené stromy, druhá je operativně nakládala na nákladní vozidlo a odvážela k cílovým odběratelům. V několika případech mělo jít o soukromé odběratele i o firmu ze sousedního okresu, která se zabývá zpracováním dřeva,“ řekl Gřes.

Organizátor neuměl řídit 

Hlavní organizátor krádeží, devětatřicetiletý muž, byl velmi znalý v oblasti obchodu se dřevem a disponoval nákladním autem s návěsem. Protože ale neměl řidičské oprávnění, najal si jako řidiče svého o třináct let staršího známého. Další dva spolupachatelé tipovali místa, kde je uskladněno dřevo.

„Pokaždé se jednalo o množství kulatiny v rozmezí od dvaceti do třiceti kubických metrů, tedy plně naloženého návěsu,“ dodal mluvčí. Firma, které dřevo patřilo, se o krádežích dozvěděla až od policie.

Policie se krádežemi dřeva setkává pravidelně, takto organizovanou skupinu ale odhalila poprvé.

„Někdy bývají odcizené pouze ojedinělé kusy stromů od soukromých vlastníků pokácené zlodějem, jindy (policisté řeší) krádeže pokáceného a přiblíženého dřeva na skládky připravené k odvozu. V několika případech zajistili policisté odcizené stromy na dvorech rodinných domů, jindy na malých pilách v okolí. Krádeže vlastníci lesa hlásí s odstupem času, mnohdy i po několika měsících,“ dodal mluvčí policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám