Hlavní obsah

Památkářka se zabila pádem z lešení, policie obvinila stavaře

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Smrt 26 leté pracovnice Národního památkového ústavu v Plzni, která se loni v dubnu zabila pádem z lešení u mateřské školy v Boru u Tachova, bude mít soudní dohru. Původně policisté smrt šetřili jako pracovní úraz, zvrat ale přišel po vyjádření odborníků, podle kterých bylo lešení lajdácky postavené. Kvůli tomu jsou trestně stíhaní dva muži, kteří měli na starosti práce související se stavbou.

Foto: , Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Jsou obviněni z přečinu usmrcení z nedbalosti,“ potvrdila Právu tachovská policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. Podle ní nesou odpovědnost za to, že na stavbě nebyla dostatečně zajištěna bezpečnost. „Úřad inspekce práce při svém šetření zjistil, že lešení postrádalo ochranné prvky,“ upřesnila Jiroušková.

Památkářka na fasádě historického objektu školky kontrolovala průběh restaurátorských prací. Zatočila se jí hlava, ztratila rovnováhu a spadla z asi šestimetrové výšky přímo na hlavu. Záchranáři se ji ještě snažili oživit. „Nepomohla ani půlhodinová resuscitace,“ řekla dispečerka záchranné služby Lenka Ptáčková.

Stavařům hrozí v případě viny až šest let vězení. Jejich jednání vyšetřovatelé posoudili podle přísnějšího paragrafu s ohledem na to, že porušili důležitou povinnost vyplývající z jejich funkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám